Dohra tragické smrti chovatele lvů na Vsetínsku: Proč zabili i březí lvici? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dohra tragické smrti chovatele lvů na Vsetínsku: Proč zabili i březí lvici?

Michal P. se svým milovaným Fufikem…
Michal P. se svým milovaným Fufikem… (Foto Aha! – Slávka Červená)

Rozsápaný chovatel ve lví kleci! Tragédií skončil nepovolený chov berberského lva Fufiho (9) ve Zděchově na Vsetínsku. Michala P. (+33) našli včera ve výběhu mrtvého. Lva i jeho družku lvici Liuwu (1,5) zásahová jednotka zastřelila.

Do klece ke svému miláčkovi Michal P. běžně vstupoval, dokonce se v ní nechával fotit. Tentokrát se mu otevření tři roky nezkolaudovaných vrat vymstilo. Zvíře zaútočilo, drápy mu rozedralo hýždě a ruce.

Proč? Když na něj bylo zvíře zvyklé? Problém byl podle veterináře zlínské zoo Dominika Gregoříka v tom, že mladá lvice dospěla a přišla do říje. Samec začal svého chovatele vnímat jako potencionálního konkurenta.

Syna viděl na kameře

„Syna jsem viděl naposled večer. Okolo sedmé ráno jsem na kamerách, které jsou v ubikaci, spatřil, jak tam leží,“ uvedl otec Michala P. Hned vyrazil na místo, Fufi ale začal útočit i na něj. Zavolal proto policii.

Oba museli zastřelit

Samec byl mimo klec, pohyboval se v zázemí chovatele, jen za slabými dřevěnými dveřmi. Už při jejich pouhém pootevření útočil, v ohrožení byli všichni v okolí. Nezbývalo, než jej odstřelit. Jenže, nedalo se tam jak zamířit. Vše proto muselo jít ráz na ráz. Zásahovka vyrazila dveře a hned pálila...

„Jinak se nedalo k poškozenému dostat a nikdo nevěděl, jak na tom zdravotně je. Zda je mrtev nebo ne,“ okomentovala nutnou střelbu mluvčí policie Lenka Javorková.
Následně museli ostří hoši ze světa sprovodit i lvici. Její klec byla oddělena jen překližkovými vrátky s petlicí zajištěnou zastrčeným šroubovákem. Lomcovala jimi, tlapy prostrkávala ven. „Hrozilo ohrožení dalších životů,“ vysvětlil Gregořík.

Nebyla to náhoda?

Otec chovatele byl v šoku. „Nevěřím, že by syn tak riskoval a šel do klece za lvem. Mohlo dojít ke kriminálnímu činu,“ řekl bez dalších podrobností. Co tím chtěl naznačit? Případ nyní podrobně prošetřuje policie.

Zachráněný z cirkusu

Michal P. si Fufiho pořídil maličkého z cirkusu Humberto a tehdy ho zachránil. Nesmírně své »kočky« miloval. „Jsou můj život a nevzdám se jich,“ řekl Aha! před rokem, kdy musel vysvětlovat srážku Liuwy s cyklistkou (38). Mluvilo se o tom, že mladá lvice, se kterou šel po lese na vodítku, ženu napadla. To se nepotvrdilo, na do zvířete naopak vrazila.

Tři roky bez povolení

„Myslím si, že v tomto nešťastném případě fatálně zklamal stát. Chov je tu od léta 2016, nikdo nedokázal určit, zda je možný nebo ne. Stavba lvího výběhu a kotce nebyla, pokud vím, nikdy zkolaudována, nic nevyřešila policie, stavební úřad ani veterináři,“ řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. „Byla snaha černou stavbu odstranit, což se nepodařilo,“ uvedl starosta Zděchova Tomáš Kocourek.

Kdy exotické zvíře zabíjelo...

*Červen 1996 – tygr ussurijský Ligar v pražské zoo usmrtil studenta (†22). Po oslavě ukončení školního roku se rozhodl vykoupat v nádrži v tygřím výběhu.

*Srpen 2001 – nemocná slonice napadla v zoo ve Dvoře Králové nad Labem ošetřovatele (†44) ve chvíli, kdy jí dával injekci.

*Říjen 2018 – žena (†30) v Praze zemřela po uštknutí mambou zelenou. Spekulovalo se, že tak spáchala sebevraždu.

...a zaútočilo?

*Září 2003 – při exkurzi v ostravské zoo napadl tygr školáka (13) z Havířova, který ho vydráždil. Zvíře dítě zranilo drápy na hlavě, zádech, hrudníku a ruce.

*Říjen 2004 – lev zranil u soukromého chovatele inspektorku, která mu chtěla zkontrolovat pod kůží na hlavě čip. Utrpěla těžké zranění ruky.

*Prosinec 2004 – pracovnici královédvorské zoo napadla samice orangutana.

*Duben 2006 – při představení cirkusu Carini v Kroměříži napadl lev krotitele, zranil ho v obličeji.

*Listopad 2012 – bílý tygr zranil v liberecké zoo tři ošetřovatele a poté se asi hodinu volně pohyboval v areálu zahrady.

*Září 2012 – těžkým zraněním nohy ošetřovatelky skončil útok hrošíka liberijského v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Kolik jich je v Česku?

V zájmových chovech (mimo zoo) žije v Česku podle ministerstva životního prostředí 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů. „Česká inspekce životního prostředí uvádí 236 registrovaných lvů a 173 tygrů,“ řekl loni v červenci pro Blesk Zprávy šéf pražské zoo Miroslav Bobek.

Lev zabil chovatele



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.