Zdeněk Svěrák: Nelítostná bitva se Smolajkem o miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zdeněk Svěrák: Nelítostná bitva se Smolajkem o miliony!

Zdeněk Svěrák a Filip Smoljak vedou bitvu od roku 2016.
Zdeněk Svěrák a Filip Smoljak vedou bitvu od roku 2016. (Foto Aha! – Pavel Machan, ara ,Martin Přibyl, archiv)

Filip Smoljak (53), syn zesnulého Ladislava Smoljaka (†78) již několik let vede nelítostnou bitvu se Zdeňkem Svěřákem (82). Spor se týká kromě jiného autorských práv na Cimrmana a s nimi spojené nemalé peníze.

Smoljak mladší po otcově smrti zdědil 8,5 proncet autorských práv, Svěřák je majitelitem poloviny práv na všechna díla, jež se zesnulým Smoljakem vytvořil. Herec zná Filipa od jeho narození a měli spolu dlouhá léta hezký vztah, tomu je však konec.

„Mě to rozčiluje. Víte, než Láďa Smoljak zemřel, rozdělil autorská práva mezi své čtyři děti. Davida, Filipa, Kateřinu a Bětušku. To jsou děti, které já všechny důvěrně znám, protože vyrůstaly s náma na chalupě, kamarádily s mými dětmi a tak dále. A my se máme rádi. Jenom Filip se nám z toho nějak vyloupl a my mu nějak nerozumíme…“ řekl Svěřák podle týdeníku Sedmička.

Spor mezi Smoljakem mladším a Svěrákem začal v roce 2016, tehdy měl Smoljakův syn plán, že vykoupí práva na všechny (nebo alespoň některé) hry Cimrmana a poskytne je veřejnosti volně ke stažení, což Svěrák odmítal, nyní se hádají o peníze, které za hry zaplatil Český rozhlas.

Rádio totiž zaplatilo Divadelní agentůře Echo, provozované jedním z členů souboru Václavem Kotkem, které zastupuje herce Divadla Járy Cimrmana včetně Svěráka. „Jen za samotná práva agentura inkasovala 310 tisíc korun plus DPH. Za další služby dalších půl milionu korun plus DPH,“ tvrdí podle týdeníku Sedmička Smoljak.

Podle Smoljaka on ani jeho sourozenci o obchodu nevěděli, a nebyl jim proto vyplacen jejich podíl. Hra Cimrman v říši hudby, která se vysílala v říjnu 2016 u příležitosti padesátého výročí spjatého s Cimrmanem, navíc běžela hned na dvou stanicích. Jenže Sveřák se cítí v právu, podle něj Filip odkaz svého otce nechápe.

„Považte, že je to rozumný člověk a ví, že já vlastním padesát procent práv na to, co jsme s jeho tátou vytvořili. A on se svými osmi a půl procenty považuje za nadějné, že jeho heslo Vraťme Cimrmana národu bude mít něco za následek. Nebude. On by přece měl vědět, že dokud žiju, takové věci se nebudou dít. Pro mě je to urážlivé. Je to osobní věc, protože ani jeho sourozenci tomu nerozumějí. Nás to mrzí, že nemůžeme společně s tou myšlenkou nakládat. A kdyby tu byl Láďa, vím přesně, co by mu řekl. To je odklon od Láďova předsevzetí,“ řekl Svěrák týdeníku Sedmička.

Zdeněk Svěrák o Po strništi bos: Opravdu jsem chodil bez bot!

Video se připravuje ...




Přečtěte si
ivoadler
11. 3. 2019 • 11:42

Pan Svěrák se vyjádřil nějak nesrozumitelně. O co mu jde?

carlae
10. 3. 2019 • 23:39

Ale to je přece o Svěrákovi známé.... many, many many. Kdyby nebylo Smoljaka - tak by nebyli Cimrmani a nic... Všichni přece ví , že tím tažným v téhle dvojce byl on...Svěrák velká nula.Vždyť i toho Kolju psal on.. akorát si jej Svěráci přivlastnili.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.