Zoo Praha zachraňuje vzácné žáby: Vodnice posvátné dýchají jen kůží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zoo Praha zachraňuje vzácné žáby: Vodnice posvátné dýchají jen kůží!

Uhrančivý pohled vodnice posvátné.
Uhrančivý pohled vodnice posvátné. (Foto Zoo Praha – Petr Hamerník)

Vzácné žáby vodnice posvátné z jezera Titicaca se zabydlují v Zoo Praha. Zahrada se chce podílet na jejich záchraně. Žabím »velekněžkám«, které žijí pouze ve zmíněném jezeře na pomezí Peru a Bolívie, hrozí zejména vinou znečištění vody vyhynutí.

Vodnice posvátné nikdy neopouštějí svou vodní říši. Pozoruhodné je, že téměř výhradně dýchají kůží.
„Vzhledem k nízkému obsahu kyslíku ve vysoko položeném jezeře Titicaca jí však musí využívat co největší plochu, a proto má kůži po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velmi nápadně zřasenou,“ popsal vzácné žabky ředitel zoo Miroslav Bobek.


Bez jezera vymřou
Návštěvníci zoo budou moci pozoruhodné vodnice sledovat během jara ve speciální exozici, která bude věnována nejen jim, ale i problémům jezera Titicaca. „Z dlouhodobého hlediska se totiž tyto žáby nepodaří zachránit, pokud se nepodaří zachránit jezero,“ vysvětluje kurátor chovu plazů a obojživelníků pražské zoo Petr Velenský. Zoo Praha se spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojuje do programu na vytvoření pojistné populace těchto žab v lidské péči.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.