Z hořícího hotelu v Praze vyvedli 40 lidí: Hasiči dostali Oscara! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Z hořícího hotelu v Praze vyvedli 40 lidí: Hasiči dostali Oscara!

Cenu v německém Ulmu převzal (zleva) velitel družstva Václav Huřík, Jaroslav Petečel a Lukáš Tyr.
Cenu v německém Ulmu převzal (zleva) velitel družstva Václav Huřík, Jaroslav Petečel a Lukáš Tyr. (foto ara)

Z hořícího hotelu Eurostars David v centru Prahy zachránili 40 hostů, teď byli oceněni stříbrným »hasičským Oscarem«. Pražští hasiči získali druhé místo v mezinárodní soutěži Conrad Dietrich Magirus Award. 

Požár měl loni 20. ledna tragické následky. Ještě před příjezdem záchranářů zemřel Němec (†21) a Jihokorejka (†20). Němka a Jihokorejka (obě †20) podlehly zraněním v nemocnici. Za dva měsíce zemřel ještě muž (†82) z Nizozemska.

Požár hotelu v činžovním domě z 80. let 19. století se stal třetí nejtragičtější událostí od vzniku České republiky. Situace ale mohla být tragičtější, hosté seděli v oknech, z nichž se valil dým, další se snažili utéc přes střechy okolních domů. Oheň byl nahlášen v 18:03, za tři minuty dorazila první jednotka.

„Šlo o nejlepší zásah roku v Evropě,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Jeho kolegové z plamenů vyvedli 40 lidí, celkově evakuovali 80 lidí! Důvodem tragických důsledků od nedopalku cigarety bylo vypnuté požární zabezpečení. Dva zaměstnance policie obvinila, hrozí jim až 10 let vězení.

Zlatí jsou Brazilci

Zlatého Oscara vyhráli hasiči z Brazílie, za zásah při požáru výškové budovy v Sao Paulu. Do TOP 3 se probojovali ještě hasiči z Mexika.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.