Bohouš Rybka (55) narozený 29. února počítá věk s kalkulačkou: Je mi teprve 13! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bohouš Rybka (55) narozený 29. února počítá věk s kalkulačkou: Je mi teprve 13!

Miroslav Rybka si narozeninovou svíčku na dortu sfoukl včera, 1. března.
Miroslav Rybka si narozeninovou svíčku na dortu sfoukl včera, 1. března. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Narozeniny se dopředu slavit nemají. Co ale mají dělat ti, kteří na svět »vykoukli« 29. února na přestupný rok? Jedním z nich je Bohumil Rybka (55) z Jirkova. Dort dostal včera 1. března. Kolikrát si připil v pravý den?  

„Pomalu už abych si bral kalkulačku. Na svůj narozeninový den jsem slavil ve skutečnosti třináctkrát,“ vypočítal oslavenec. V soukromí rád rybaří, stejnému koníčku se věnuje i jeho manželka Mirka (54).


„Jsem s ním třicet let a pomalu nevím, kolik mu je. Spíš bych se klonila k tomu nižšímu věku. Jako puberťák se občas chová stále,“ podotkla jeho žena a předala narozeninový dort. „Jen malá pozornost,“ usmála se.



Za rok ve velkém

„Těším se na příští rok. Ten bude zase přestupný a datum budu mít v kalendáři,“ řekl Rybka a poznamenal, že letos ani neplánuje žádnou oslavu. „Jen v klidu s rodinou a pár přáteli posedíme,“ dodal.

Problémy na úřadech i v bance
Mít narozeniny jen jednou za čtyři roky, nemusí být pochopitelné pro moderní techniku. Občas mívá Bohumil Rybka problémy. „Když se přecházelo do nového milénia, tak počítač u okénka v bance nenačítal úřednici dvacátého devátého února,“ zavzpomínal Rybka. Chvíli se bál, že nebude moci vybrat peníze. „Dobře to ale dopadlo. Datum narození musela do systému vložit ručně,“ dodal.


Proč jsou přestupné roky?
Kalendářní rok má 365 dnů, Země však oběhne kolem Slunce za 365,24219 dne, což je o zhruba čtvrt dne více. Když jednou za čtyři roky má rok 366 dnů, tak se tento rozdíl srovná. Právě když je přestupný rok, má únor 29 dní. Ve všech ostatních případech má 28 dnů.

Víte, že...
...historie přestupných roků sahá až do starověkého Egypta, kdy byl v roce 238 př. n. l. zaveden dodatečný den každý čtvrtý rok?

Přečtěte si
janineplan...@...
2. 3. 2019 • 18:04

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.