JARNÍ BYLINKY: MEDUŇKA
Pochází z východního Středomoří a oblasti Malé Asie. V kuchyni je velmi oblíbená pro svou výraznou, citronovo-mátovou chuť. Hodí se k rybám, plodům moře, na drůbež i k masu, k sýrům a také do zeleninových a ovocných salátů.
Léčivé účinky
Snižuje stres, uklidňuje a podporuje kvalitní spánek. Zajišťuje také dobré zažívání a uklidňuje bušení srdce či úporný kašel. Má protivirové účinky, takže je dobrá na opary, pomáhá i při bolestech hlavy a migréně.
Pěstování a sklízení
Lze ji pěstovat na záhonu i truhlíku, má ráda suchá a slunná místa, ale daří se jí i v polostínu. Doma ji lze pěstovat celoročně, na záhonu od jara do podzimu. Využíváme mladé listy, čerstvé i sušené. Sušíme je v malých svazcích zavěšených na dobře větraném místě, po usušení je rozdrolíme, stonky odstraníme a lístky uchováme ve vzduchotěsné uzavřené nádobě.
RECEPT: Panna cotta s malinami a meduňkou
POTŘEBUJETE:
400 g smetany ke šlehání
10 g plátkové želatiny
130 g třtinového cukru
1 vanilkový lusk
200 g mražených malin
125 g čerstvých malin na dozdobení
50 ml červeného vína
1 hrst čerstvé meduňky
Plátky želatiny namočte do studené vody. Smetanu nalijeme do menšího kastrolu, přidáme do ní pár lístků meduňky a zahřejeme pod bod varu. Nesmí bublat! Do zahřáté smetany přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku. Vyjmeme lístky meduňky a do smetany přidáme želatinu. Metličkou vše důkladně promícháme, aby se dostatečně rozpustila. Panna cottu přelijeme do formiček, dáme do lednice na 4 hodiny vychladit, aby ztuhla. Poté vyklopíme. Do rendlíku dáme mražené maliny, víno a cukr. Na mírném plamenu vše rozvaříme a necháme zchladnout. Panna cottu podáváme s malinovou omáčkou, ozdobenou čerstvými malinami a lístky meduňky.
Více o bylinkách a recepty z nich najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.