JARNÍ BYLINKY: LIBEČEK
Znali ho už staří Řekové a Římané. Své kořeny má tedy ve Středomoří, v 16. století se používal mimo jiné jako afrodiziakum. V gastronomii se využívají zejména listy, a to jako koření do polévek (jeho výrazná chuť silně připomíná maggi), omáček, salátů, ale i do sekané, nádivek apod. Do pokrmů stačí dát jen několik lístků, protože je to bylinka hodně aromatická.
Léčivé účinky
Libeček lékařský působí silně močopudně – je součástí čajových směsí, odstraňuje plynatost a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv. Užívá se při zánětech dolních močových cest, otocích a ke zvýšenému vylučování tekutin. Doporučuje se rovněž při katarech dýchacích orgánů, má příznivé účinky při nepravidelné menstruaci a mírní bolesti při nadýmání. Nať ve formě koupelí je vhodná při revmatismu či jiných zánětlivých chorobách kloubů.
Pěstování a sklízení
Sice u nás roste místy i planě, ale známý je především ze zahrádek. Využívat ho můžete v podstatě od časného jara až do prvních mrazíků, po nich rostlinka zatáhne do země. Nejrychleji vypěstujete libeček z darovaných kořenových puků, kdy čerstvě zasazená část vytvoří brzy pěkný trs. Pamatujte ovšem na to, že libeček může vyrůst až do dvoumetrové výšky! Semena lze vysévat v březnu a dubnu, ale případně i koncem léta. Semínka se dávají do hloubky asi 30 cm, řádky by měly být 60 cm od sebe. Libečku vyhovuje půda obyčejná ze zahrádky, není nutné ho ani příliš často zalévat. Na jednom místě zůstává i mnoho let.
RECEPT: Bramborák s libečkem
POTŘEBUJETE:
brambory
2 stroužky česneku
1 vejce
1 svazek libečku
1 lžičku soli
špetku mletého černého pepře
sádlo na smažení
Do mísy nastrouháme brambory, přidáme sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžeme tedy kořenit víc, aby měl bramborák tu správnou chuť. Promícháme a necháme stát. Po chvíli slijeme vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpálíme sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečeme tak, aby byly zlaté. Dáme na ubrousek, který odsaje tuk. Na talíři můžeme ještě ozdobit lístkem libečku.
Více o jarních bylinách a repcepty z nich najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.