Pokožku chraňte a pozor na líčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pokožku chraňte a pozor na líčení!

 (archiv)

Pleť potřebuje péči v každém věku, ale jak let přibývá, je důkladná péče stále důležitější. O zralou pleť byste se měli starat opravdu poctivě. A v jakém věku už se o tzv. zralé pleti hovoří? Hranicí je věk 38 let!

„U zralejší pleti dochází ke zpomalení regenerace buněk, kůže je křehčí a více dehydrovaná. Zároveň je snížená soudržnost kožních buněk, proto často dochází ke zvýšenému pronikání chemických látek nebo alergenů přes kůži a snadno může dojít ke vzniku alergické vyrážky, a to i na krémy, které jsme dříve tolerovali. Snižuje se množství kolagenu a elastinu, kůže tak ztrácí pevnost a pružnost, tvoří se vrásky a pleť je celkově povadlá. S přibývajícím věkem bychom měli používat kvalitní dermokosmetiku s obsahem antioxidantů a UV filtry,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

OCHRANA PROTI ZÁŘENÍ

Bez ohledu na to, jak zralá či snad stará pleť je, je potřeboa ji chránit před účinky záření, zejména ultrafialového. Kvalitní fotoprotekce je nutná už od raného věku, ale u žen se zralou pokožkou jsou již následky nedostatečné ochrany fyzicky patrné. Častěji se tvoří hyperpigmentace, kůže má sklon k dehydrataci a po pobytu na slunci často šupinatí. „Po celý rok doporučuji používat krémy s SPF faktorem na obličej. I pokud mrzne. Důležité je pravidelně pleť hydratovat krémy s obsahem antioxidantů, případně aloe vera. Na noc je vhodné použití rehydratačního séra,“ radí dermatoložka.

PO PADESÁTCE

Menopauza odstartuje množství ne vždy žádoucích procesů a ovlivňuje také vlastnosti pokožky. Díky menopauze a ztrátě estrogenů začíná u žen po padesátce pokožka ztrácet na hydrataci a elasticitě. Chybí jí i svěží barva, je proto vhodné volit krémy a make-upy s rozjasňujícím efektem. Dejte ale pozor i na přehnané líčení, které může kvůli vizuální podpoře vrásek věk spíše zvýraznit, především v okolí očí. Nicméně pokud nechcete mít vrásky na tváři tolik viditelné, dříve než zvolíte řešení v podobě operace, je možné zkusit např. některou z moderních metod liftingů. Jedná se o ambulantní, rychlé a bezbolestné zákroky. „Samozřejmostí v každém věku by měl být dostatečný pitný režim, který pomůže mít pleť hydratovanou po celý den,“ radí MUDr. Lucia Mansfeldová.

PRAVIDELNÉ PROCEDURY

„O zralou pleť je nutné pečovat více. Vhodnými procedurami je pravidelné kosmetické čištění pleti, alespoň jednou ročně je dobré absolvovat ošetření chemickým peelingem ovocnými kyselinami nebo retinolem, popřípadě v kombinaci s mikroneedlingem. Vhodné je dodat hloubkovou hydrataci, zlepšit tonus a projasnit pleť skinboosterem (plošná aplikace kyseliny hyaluronové) nebo plazmaterapií (omlazení plazmou separovanou z vlastní krve). Samozřejmostí je pravidelné ošetřování pleti vhodnou dermokosmetikou s obsahem antioxidantů, hydratačních složek a velmi důležitá je fotoprotekce,“ shrnuje MUDr. Lucia Manseldová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.