Potápějící se ČSSD má sjezd. Utíkají členové, hlasy nepřibývají, ale... Hamáček chce zůstat u kormidla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potápějící se ČSSD má sjezd. Utíkají členové, hlasy nepřibývají, ale... Hamáček chce zůstat u kormidla!

Jan Hamáček - první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
Jan Hamáček - první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR (Tomeš Michael)

Přivedl sociální demokraty do vlády, ustaly přestřelky s Hradem, ale oprášit zašlý lesk kdysi dominantní politické síly se Janu Hamáčkovi (40) po roce ve funkci zatím nepodařilo. ČSSD dál ubývají členové po stovkách a balancuje na hraně volitelnosti. Potápějící se loď chce ale Hamáček kormidlovat i nadále...

Volby nového vedení, pokus o zrušení ženských kvót či příprava strategie do květnových eurovoleb. To čeká ČSSD na dvoudenním sjezdu, který dnes začíná v Hradci Králové. Křeslo předsedy bude obhajovat Hamáček. Ten žádného vyzyvatele nemá a předpokládá se tak, že stranu povede další dva roky. Při loňském mimořádném sjezdu získal mandát jen na rok a spolu s ním pověření jednat o vstupu do vlády Andreje Babiše (64, ANO). Jenže vládnutí s Babišem bylo – a stále zřejmě je – mnohým vlivným sociálním demokratům proti srsti.

Kdo chce na »Titanic«?

Například Milan Chovanec (49), který stranu několik měsíců řídil poté, co se s tím rozhodl »seknout« její dlouholetý předseda Bohuslav Sobotka (47), na protest proti vládnímu angažmá odchází ze Sněmovny. V listopadu zase straníky zaskočil tehdejší druhý muž ČSSD Jiří Zimola oznámením, že ve funkci místopředsedy končí. Zjistil totiž, že zkostnatělou stranu změnit jen tak nepůjde. Po roce ve funkci místopředsedů mají dost také Martin Netolický (36) a Jana Fialová (45), znovu tak kandidovat nebudou. Naopak do vedení se chce dostat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (37) i šéf diplomacie Tomáš Petříček (37). Ten už dříve pohrozil, že jestli vyšší stranickou funkci nezíská, ve vládě skončí...

Srdeční záležitost

A je spíše záhadou, proč o místo ve vedení strany vůbec někdo usiluje. Od nástupu Hamáčka se straně nijak výrazně nezvedly preference (v únoru by podle průzkumu Median volilo ČSSD jen 8 procent lidí), tomu se nepodařilo zastavit ani setrvalý odliv straníků. Ti odcházejí po stovkách. Podle politologa Jana Kubáčka je »exodus« kombinací dvou faktorů a netýká se jen sociální demokracie. „Obecně zájem Čechů o stranictví je nízký. Své dělá i to, že ČSSD už dávno není ta dominantní síla. Řada politiků do ní vstupovala proto, že to bylo výhodné. Teď už tam jsou jen srdcaři,“ řekl politolog Aha!

Mají platit miliony?!

ČSSD trápí i finanční situace. Dědicové advokáta Zdeňka Altnera požadují po straně v kauze Lidový dům vyplacení 338 milionů.

Zeman bude

Na sjezdu, stejně jako loni, k delegátům dnes v kulturním domě Střelnice promluví Miloš Zeman (74). S někdejším předsedou Sobotkou měl prezident napjaté vztahy a na sjezd ČSSD v roce 2015 pozvánku nedostal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.