Výročí Erotikonu: První sex ve filmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Výročí Erotikonu: První sex ve filmu!

Krásná Slovinka Ita Rina během postelové scény.
Krásná Slovinka Ita Rina během postelové scény. (Foto ČT, Prima, ara)

První pohlavní styk v historii světového filmu! Přesně před 90 lety měl v kině Passage na Václavském náměstí premiéru němý snímek Erotikon českého režiséra Gustava Machatého (†62). 

Zatímco v současnosti jsou milostné scény neodmyslitelnou součástí téměř každého filmu, v počátcích kinematografie tomu tak nebylo. To se rozhodl v roce 1929 změnit Gustav Machatý ve svém filmu s příznačným názvem Erotikon.

Jen v náznacích

Kdo by čekal nahotu, byl by zklamán. „Divák byl u němého filmu zvyklý na náznaky, v Erotikonu to je například splývání dvou kapek. Už jen naturalističnost detailů rtů a symboličnost budila u diváků velký zájem,“ řekl Aha! filmový historik Jan Křipač. Ve své době se jednalo o skutečnou revoluci.

Poprvé sex

Přestože nepřímo, je ve snímku vůbec poprvé zachycen pohlavní styk mezi hlavní hrdinkou Andreou, ztvárněnou Slovinkou Itou Rinou (†71), a tajemným cizincem v podání Rakušana Olafa Fjorda (†47)! Celá milostná scéna zabrala včetně předehry jen něco málo přes minutu a většina záběrů míří na obličej krásné Slovinky.

Kruté následky vášně

Zatímco k sexu dojde hned v úvodu melodramatu, v jeho dalších částech se řeší jeho důsledky. Hlavní ženská postava totiž porodí mrtvé dítě. Později se provdá za jiného muže a i přes to, že se s tajemným cizincem opět sblíží, znovu mu již nepodlehne a v životě pokračuje po boku svého manžela. Snímek je i po devadesáti letech možné považovat za přelomový, současná erotika ve filmu je však již úplně jinde.

Pokrokový režisér

Gustav Machatý (†62) se narodil v rodině pražského obchodníka s realitami v roce 1901. Nedokončil studia gymnázia a bez jakýchkoliv zkušeností se pustil do tvorby filmů, založil dokonce vlastní společnost. Na začátku 20. let nasbíral zkušenosti v Hollywoodu, které později v Československu zúročil. Je autorem necelé dvacítky filmů, mezi kterými nejvíce vyčnívají právě Erotikon a Extase. Před válkou utekl do zahraničí a natočil i několik snímků v americké, německé či rakouské produkci. Zemřel roku 1963 v Mnichově.

První nahotinka

Zatímco v Erotikonu se divák příliš nahoty nedočkal, psychologické drama Extase z roku 1932 přineslo obnažená prsa rakouské herečky Hedy Lammar (†86). Gustav Machatý je tak právem považován za průkopníka erotiky a nahoty ve filmu.

Sex ve filmu dnes

Zatímco v minulosti se k milostným scénám a nahotě přistupovalo umělecky a tvůrce musel vždy přítomnost takové scény ve filmu zdůvodnit, nyní někteří autoři příliš prostoru pro fantazii nenechávají. „Dnes je ta nahota naprosto přímá a diváci jsou na to už zvyklí,“ řekl filmový historik Jan Křipač. I díky tomu se před kamerou obnažila řada českých hereček. Zatímco ještě v sedmdesátých letech vzbudila pozdvižení nevinná postelová scéna Jiřiny Švorcové a Petra Haničince z Ženy za pultem, po revoluci se s nahotou roztrhl pytel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.