Předpověď počasí na rok 2019: Aby dovča nepropršela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Předpověď počasí na rok 2019: Aby dovča nepropršela!

Jak si naplánovat co nejlépe letošní volno?
Jak si naplánovat co nejlépe letošní volno? (reprofoto/instagram)

I když dlouhodobé předpovědi počasí jsou ošemetné, obzvlášť v časovém horizontu přesahujícím deset dnů, přesto se při plánování dovolené dá dopředu odhadnout, který termín bude nejlépe korespondovat s vašimi představami o ideálně stráveném čase. Podobné metody využívali i naši předkové.

I když extrémní výkyvy počasí dopředu neodhadnete nikdy, s jistými zákonitostmi se dopředu počítat dá.

Nejlepší čas na hory
Podle statistik je ideální čas pro lyžování v poslední lednové dekádě, kterou podle Blesku naši předci nazývali Fabiánskou zimou. V tomto období většinou napadne sníh i v nížinách a zůstává nějaký den ležet.

Vůbec nejvyšší sněhová pokrývka na horách pak bývá na přelomu února a března. Podle informací Blesku se jako nejvyšší naměřená sněhová pokrývka v Česku uvádí výška sněhu na Lysé hoře v Beskydech z 9. března  1911, a to 491 cm sněhu.

Na aktivní dovolenou ideálně na jaře i v září
Jestliže rádi volno trávíte aktivně, milujete turistiku, horské túry a sport, pak k vám nejspíš bude příznivý konec dubna a první květnová dekáda, kdy bývá počasí stabilní. V květnu obvykle s teplotami ještě zahýbají tzv. ledoví muži (10. až 14. květen), kdy se s největší pravděpodobností ochladí a přibudou srážky. Stabilní slunečné počasí s příjemnými teplotami většinou doprovází i první zářijovou dekádu.

Čas pro lenošení u vody
Jestliže milujete koupání a lenošení u vody, dobré načasování pro takový relax bývá ve druhé polovině června a následně na přelomu července a srpna. Toto období je stabilní a horké a říká se mu období Anenského tepla (od 24. 7. – 2. 8.). Další slunečný a stabilní úsek prázdnin následuje od 19. srpna a je nazýván Bartolomějským létem. Naopak první polovina července bývá poměrně deštivá, ve znamení takzvaných Prokopských dešťů.

Volno pro podzimní relax pod peřinou
Milujete zavrtat se doma do postele, když venku panuje pochmurné a chladné počasí? Nejlépe si čas lenošení pod pokrývkou vychutnáte ve druhé nebo třetí listopadové dekádě. To už se většinou sněžení vyskytuje i v nížinách a výrazně se ochladí. Navíc se dny rychle zkracují a jasná obloha bývá vzácná.

 

Přečtěte si
kozinozka
31. 3. 2019 • 17:43

To, co se ukazuje často v plavkách ještě s hodně vykrojenýma nohavičkami, takže nohy jsou jakoby pavoučí NENÍ to pěkné. Štíhlé nohy ANO, ale to, co je na té fotce, je ošklivé.... mladé holky nesnažte se hubnout, Která má drobnějdí kosti, tak může vážit méně, než ta co má robustnější kostru. Tabulky na váhu neplatí vždy stejně.

ingmatveev...@...
27. 2. 2019 • 17:27

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.