Revoluční nápad s neprodaným jídlem: Obědy za půlku ceny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Revoluční nápad s neprodaným jídlem: Obědy za půlku ceny!

...
... (istock.com)

Dobrý nápad z Brna může znamenat konec plýtvání jídlem! Neprodané porce poledních menu z restaurací si tam lidé začali odpoledne kupovat přes internet. A za poloviční peníze!

Neprodané porce jídla musely až dosud restaurace a kavárny na konci dne vyhazovat. Iniciativa Nesnězeno to teď mění. Nabízí přes sociální sítě zbylá meníčka až o polovinu levněji! „Včera jsme zachránili od vyhození přes čtyřicet obědů. Někdy je jich více, někdy méně,“ řekl Aha! Jakub Henni (22), který spolu a Michaelou Gregorovou (28) za projektem stojí.


Do systému se už v Brně přihlásilo 30 hospod, dalších 30 vstup zvažuje. Během března, po dohotovení aplikace, se chystá rozšíření i do Prahy, Liberce, Zlína a dalších větších měst.
Novinka obyvatele Brna očarovala. Rychle získala na sedm tisíc uživatelů. „Většina jídel se zarezervuje do deseti minut od podání nabídky,“ svěřila se Gregorová, která nápad na systém přivezla z Paříže, kde jej vyzkoušela při pobytu u své sestry.


Jak to funguje?
Hospoda vyvěsí odpoledne na facebookové stránce systému nabídku jídel s fotografiemi a cenami. Ta je většinou o polovinu nižší než v poledne. Lidé, kteří mají zájem, si porci zarezervují. Hospoda objednávku potvrdí a strávník si pro ni přijde s vlastní krabičkou a odnese si jídlo domů.


Výhodné pro všechny
Objednávání jídel má od března zjednodušit chystaná aplikace. „Člověk si v ní jídlo přímo koupí. V testovací fázi budeme jídla stále inzerovat přes facebookové příspěvky,“ plánuje Gregorová. Zapojené hospody v Brně si spolupráci s iniciativou pochvalují. Vrátí se jim totiž část nákladů a navíc nemusejí platit za likvidaci odpadu.


Proč jídlo musí zlikvidovat?
Likvidaci jídla nařizují hygienické předpisy. Po uvaření je mohou udržovat 4,5 hodiny při teplotě 65 stupňů. „Restaurace, které mají k tomu technologie, však mohou po uplynutí této doby jídlo šokově zamrazit,“ řekl provozní restaurace Stavba v Brně Pavel Racek. Účast svého podniku v systému Nesnězeno vítá. „Zamezuje plýtvání jídlem a to je super,“ tvrdí.

Víte, že...
...zakladatelé Nesnězeno na sebe upozornili už loni stánkem Dobrokáva? V Brně na Zelném trhu nabízeli zdarma kafe každému, kdo slíbil, že ten den udělá dobrý skutek.



Přečtěte si
ingmatveev...@...
27. 2. 2019 • 17:34

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.