Hanebné znalosti studentů o Únoru 1948
: Komunistický puč? Nevím, neznám... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hanebné znalosti studentů o Únoru 1948
: Komunistický puč? Nevím, neznám...

Prezident Klement Gottwald
Prezident Klement Gottwald (Profimedia.cz)

Vyvlastňování, kolektivizace, politické procesy s odpůrci komunistů. To a mnoho dalšího začalo po 25. únoru 1948, od kterého včera uplynulo 71 let. Podle průzkumu ale 49 procent mladých mezi 18 a 24 lety netuší, co se osudný den odehrálo!

„Právě se vracím z Hradu!“ hlásal před 71 lety Klement Gottwald (†56) před čtvrt milionem svých příznivců na Václavském náměstí. Prezident Edvard Beneš (†64) přijal demisi demokratických ministrů a dosud křehká demokracie v Československu se definitivně zlomila. Na další čtyři dekády nastoupila vláda jedné strany, samozřejmě té komunistické. Začala léta zatýkání nevinných lidí, vykonstruovaných procesů, poprav, znárodňování majetku a tehdejší události zasáhly všechny obyvatele země.


Polovina neví
O to překvapivější je, jak nízké mají mladí lidé povědomí o tomto datu. „Téměř každý druhý mladý člověk neví, co se v únoru 1948 stalo,“ shrnul Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum, loňské výsledky výzkumu, který zpracovala agentura NMS Market reasearch. O Únoru 1948 vědělo jen 51 procent lidí mezi 18 a 24 lety. O moc lepší to nebylo ani u kategorie 25 až 34 let, kde vědělo 52 procent. Naopak nejvíce správných odpovědí, 84 procent, uvedli lidé ve věku 55 až 64 let, kteří následky »Vítězného února« často zažili na vlastní kůži.



Jak pracují?

Aby se povědomí o novodobé historii u dětí a studentů zlepšilo, nabízí projekt Post Bellum Paměť národa školám různé akce. Během workshopů si například mohou vyzkoušet, jak probíhala kolektivizace a jaké metody komunističtí předáci používali, aby rolníky donutili vzdát se půdy. V projektu Příběhy našich sousedů si pak mohou vyzkoušet zaznamenání svědectví pamětníků. „Vlastně si vyzkouší práci, kterou dělají naši dokumentaristé,“ vysvětlila Magdalena Benešová z Post Bellum.

30 let od sametové revoluce
Letos si připomínáme také jiné výročí, 30 let od pádu komunismu u nás. Připomínku událostí, které začaly 17. listopadu 1989 v Praze na Albertově, bude ve 30 městech republiky provázet kampaň »Nezapomeňme«. Aby se k ní města mohla připojit, musí podpořit natáčení vzpomínek pamětníků ve svém regionu. Provázet ji budou koncerty nebo videa, kde budou herci a veřejně známé osobnosti komentovat minulost a svobodu.

Jak známe další výročí?
Mnoho významných událostí z naší historie spadá na tzv. osmičkové roky. Jak dobře se v nich orientujeme? Že byla v roce 1918 založena republika, vědělo 79 procent lidí. Mnichovskou dohodu s rokem 1938 spojilo 54 procent lidí a 76 procent vědělo, že v roce 1968 nastala sovětská okupace.

Víte, že...
...Paměť národa je společný projekt Post Bellum, Ústavu pro studium totalitních režimů, České televize a Českého rozhlasu? Zaměřuje se na zpracovávání svědectví pamětníků novodobých historických událostí.

Přečtěte si
zadnice
26. 2. 2019 • 10:02

Znalosti mládeže jsou velmi chabé, ale řvát a demonstrovat jim jde i když neví o co jde! Jsou přeci "demokrati"!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.