Což takhle dát si květák: zapečený se sýrem
POTŘEBUJETE:
1 květák
olivový olej
máslo
hladkou mouku
1 lžičku dijonské hořčice
150 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání
60 g nivy
sůl
mletý pepř
30 g strouhaného ementálu
strouhanku
pažitku
Troubu předehřejeme na 220 °C. Květák rozebereme na růžičky a dáme ho na plech s pečicím papírem. Pokapeme olejem a pod alobalem pečeme asi 30 minut. Mezitím rozehřejeme v kastrůlku kousek másla, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Vmícháme hořčici a sejmeme z ohně. Zalijeme směsí mléka a smetany. Rozmícháme a dáme opět na sporák. Vaříme asi 2 minuty, aby omáčka zhoustla. Opět ji sejmeme z ohně a rozdrobíme do ní nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Květák přendáme do zapékací misky, přelijeme omáčkou, opepříme a posypeme strouhaným sýrem smíchaným s hrstí strouhanky. Dáme na asi 20 minut zapéct při 190 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 10.