7 rad pro dobrý spánek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

7 rad pro dobrý spánek

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Nespavostí trpí každý druhý Čech, 
10 % z nás má vážné poruchy spánku. Nedostatek spánku nám může značně komplikovat život a způsobovat stres, koneckonců odpírání spánku je jedna z osvědčených metod mučení. Počítáte ovečky 
a ne a ne zabrat? Aha! ví, co pomůže. 

1. Odstraňte škůdce spánku

Tikání, cinkání oznámení z mobilu, hluk z ulice, ale i vonná svíčka nebo velké horko či zima, to všechno nám může narušovat spánek. Zamyslete se, jestli se ve vaší ložnici nějaký takový rušivý podnět nevyskytuje.

2. Jak si ustelete, tak si lehnete

Častým problémem bývá i samotná postel a polštáře. Vadí zejména skřípající, nestabilní postel, proleželá matrace nebo příliš vysoký, či naopak nízký polštář. Dobrou volbou bývá polštářek ze lněných semínek nebo z pohankových slupek. Poskytuje dostatečnou podporu krku a můžete ho vylepšit nakapáním pár kapek levandulové silice.

3. Jak jíte, tak spíte

Těžkým jídlům na noc se většina lidí vyhýbá, ale problémem může být jídlo po celý den. Příliš cukru nebo kofeinu je trochu problém vždycky. Cvičit před spaním není dobré, ale krátká procházka prospěje.

4. Stres nám nedovolí spát

Příliš stresu před spaním je častou příčinou nespavosti. Pokud se před spánkem nedokážete zklidnit a přestat myslet na pracovní či jiné povinnosti, mozek nevypne a nedovolí vám usnout. Pomoci může například četba před spaním nebo poslech relaxační hudby.

5. Aktivní do poslední chvíle

Fyzická aktivita je bezesporu zdravá, ale pokud máte problémy s usínáním, rozhodně to s ní před spaním nepřehánějte. Tělo se nedokáže dostatečně zklidnit a doba usínání se proto může výrazně prodloužit.

6. Spánkový rytmus je důležitý

Pravidelný režim vstávání a usínání je pro tělo vždycky prospěšnější. Problém může nastávat také kvůli pospávání během dne nebo při pobývání v posteli v době, kdy normálně nespíte.

7. Nedostatek vitaminu D

Odborníci nedávno přišli s hypotézou, že by mohly být spánkové poruchy způsobeny mimo jiné i chronicky sníženou hladinou vitaminu D. Při podávání tohoto vitaminu se totiž většinou problémy s usínáním upraví.

Přečtěte si
koliaska
29. 1. 2022 • 15:00

Jojo, ty přikrývky mám doma a je to vážně super věc. Na podzim jsem je objednala i dětem do pokojíčku. Jen teda sehnat dětské povlečení na ně byl docela oříšek. Nakonec se mi ale povedlo najít pěkné tady: http­s://ww­w.ves­na.cz­/det­ske-povleceni Dokonce je i z hrozně příjemného materiálu, to jsem za tu cenu vůbec nečekala.

monnty23
17. 4. 2019 • 22:29

Taky jsem hodně ve stresu - práce, děti, domácnost, rodina,... Možná by mi pomohly taková přikrývka https://www.kvalitex.cz/prikryvky-a-polstare/prikryvky-a-polstare-antistress/ která by mi trochu od toho stresu odpomohla, ale tak to asi bohužel nefunguje uvažovala jsem i o nějakých vitamínech, ne tabletkách na spaní, ale moc tomu nevěřím, že to skutečně funguje. Doporučíte z vlastní zkušenosti něco?

althealewi...@...
25. 2. 2019 • 19:33

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.