Čeští machři zachránili gobelín z roku 1700: Vytkaná pohádka o Armidě a Rinaldovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeští machři zachránili gobelín z roku 1700: Vytkaná pohádka o Armidě a Rinaldovi

Restaurátorky odvedly kus poctivé práce, která vždy vyžaduje zejména trpělivost a dobré oči
Restaurátorky odvedly kus poctivé práce, která vždy vyžaduje zejména trpělivost a dobré oči (Foto Moravská gobelínová manufaktura)

Vzácný gobelín, zhotovený okolo roku 1700 v belgických Antverpách, je zase jako nový. Původní krásu mu vrátili v gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

Vyobrazení na unikátu bylo inspirováno eposem Osvobozený Jeruzalém, který pojednává o první křižácké výpravě z 11. století. Napsal ho významný renesanční italský básník Torguato Tasso. „Hlavním motivem je bájná kouzelnice Armida, která chtěla zabít vojevůdce Rinalda. Když ho spatřila spícího, tak se do něho zamilovala a odvezla do zahrady lásky. V díle ho unáší v kočáře, který nesou pegasové a andělé. Jde o scény, které se ve výtvarném umění velmi častoopakovaly,“ přiblížil ředitel Moravské gobelínové manufaktury Jan T. Strýček (69). 

Restaurování trvalo rok a obnovenou krásu budou obdivovat na zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku.

Víte, že...

...dílo Armida a Rinaldo má rozměry 330 x 210 cm? Na gobelínu je velké množství červených sytých tónů, které byly barvené korýšem z Indického oceánu. Utkán byl pro velmi bohatou klientelu, jelikož šlo o drahé barvivo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.