Jan Kraus: Herce si podali policajti, dost ho týrali | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Kraus: Herce si podali policajti, dost ho týrali

Jan Kraus
Jan Kraus (Foto Aha! – David Kundrát, Slávka Červená, Facebook.com, ara)

Známý bavič to neměl za minulého režimu vůbec jednoduché. Kvůli chybějícímu razítku v občanském průkazu si to od orgánů Veřejné bezpečnosti vždy řádné slíznul!

O problémech Jana Krause (65) s normalizační policií napsal ve vzpomínkové knize Václav Vorlíček (†88). Zesnulý režisér herce obsadil v Dívce na koštěti a pak do celé řady dalších úspěšných bijáků. „Honza byl pravý holešovický sígr, a kdykoliv ho potkal policajt, vždycky ho zastavil a chtěl po něm občanku. A on tam nikdy neměl uvedeno zaměstnání, což ale tenkrát muselo být," napsal v knize "Pane, vy jste režisér" Vorlíček.

„Jenže Honza se odmítal jakkoliv uvázat, chtěl být na volné noze, ale to nešlo. Dost ho policajti kvůli tomu týrali a on se jim raději vyhýbal. S tím jeho drzým obličejem ho vždycky vyhmátli," uzavírá vzpomínky na Krause a jeho normalizační trable tvůrce divácky nejúspěšnějších filmových hitů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.