Oslavte Valentýna: Dárky na poslední chvíli? Vyrobte si je! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Oslavte Valentýna: Dárky na poslední chvíli? Vyrobte si je!

Valentýn
Valentýn (iStock)

Domácí šumivé »bomby« do vany nebo pečený čaj s láskou připravovaný? I takové originální dárky můžete na letošního svatého Valentýna připravit. Navíc obě varianty zvládnete nachystat sami z věcí, které máte doma. A trvat to bude jen několik minut.

Pečené ovoce z lásky
Láska prochází žaludkem! Jste radši na jedlé dárky? Tak zvolte pečený čaj. Hlavní ingrediencí je ovoce, které se dá použít klidně i zmražené. Pokud se rozhodnete pro tento recept, je důležité počítat, že se peče v troubě cca 45 minut.

POTŘEBUJETE: 8 ks hřebíčku, 2 ks skořice, 12 g vanilkového cukru, 500 g cukru krystal, 1 kg mix nakrájeného ovoce dle vlastního výběru a chuti (borůvky, maliny, švestky, jahody, jablko, pomeranče...), 1 citron naporcovaný na kolečka.
POSTUP: V misce smícháme všechny ingredience kromě citronu. Pořádně promícháme a směs přendáme do zapékací mísy. Tu rozhodně neplňte až po okraj, protože »čaj« budeme během pečení několikrát míchat, tak ať na to máte prostor. Citron pak poklaďte navrch. Troubu nastavte na 220 stupňů a směs v ní nechte 45 minut. Průběžně hlídejte a míchejte, aby se ovoce nespálilo. Až je upečená směs hotová, nechte ji trošku vychladnout. Následně vyndejte citrony a skořici a naplňte zavařovací sklenice.

Šumivá koupel
Zkuste vyrobit »bombu« do vany. Samozřejmě, můžete si pro ni skočit do krámu, ale proč ji nepřipravit doma? Navíc, když vás pak vyjde na pár korun a je to tak jednoduché!

POTŘEBUJETE: 100 g jedlé sody, 50 g kyseliny citronové, 5 lžic jemné koupelové soli dle vlastního výběru (může být barevná nebo s nějakou vůní), případně barvu můžete dodat potravinářským barvivem, 2 lžíce hrubé koupelové soli, 3 lžíce olivového oleje nebo můžete zvolit i kokosový olej, igelitové rukavice, mísu. Můžete, ale není to podmínkou, koupelové »bomby« vylepšit například sušenými levandulovými květy nebo do směsi přidat například dvě lžičky medu či sušené mléko. Přidat se dá i vonná esence.

POSTUP: Do plastové misky dejte jedlou sodu, pak kyselinu citronovou, obě koupelové soli. A pokud chcete, tak i potravinářské barvivo. Vše pořádně promíchejte a přidejte pomaličku dvě lžičky vody. Pak stejně opatrně vlijte olej. Směs, kterou jste jemně smíchali, by měla připomínat vlhký písek. Pokud je směs moc mokrá, přidejte více sody, pokud máte opačný problém, tak přikápněte ještě trošku vody. Nyní nastává chvíle plnění do silikonové formy. Pokud chcete být kreativnější, dejte směs tak do poloviny, pak nasypejte například levandulový květ nebo sušené plátky růží, na to přijde zbytek hmoty. Nyní na formě ještě pořádně zatlačte, protože jak začne hmota usychat, má tendenci jakoby kynout. Na upěchování můžete použít třeba dno skleničky. Jakmile bomby ve formách uschnou, opatrně je vyndejte a skladujte v suchu a chladu, aby vám »nevyšuměly«.

Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
29. 4. 2019 • 20:15

Můj manžel prý letos také sháněl valentýnský dárek na poslední
chvíli. Prý mě chtěl překvapit nějakým pěkným šperkem, tak si našel
na internetu, které obchody se specializují na prodej šperků a do oka mu
padl jeden pěkný prstýnek, který měli na https://www.marre.cz/ Tak mi ho
zkusil objednat. Prý měl trochu strach, že jej nestihnou doručit včas, ale
naštěstí to stihli. 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.