Odešel král dabérů Petr Oliva (†75): Proč mu nevadily role komunistů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Odešel král dabérů Petr Oliva (†75): Proč mu nevadily role komunistů?

Petr Oliva
Petr Oliva (Profimedia)

Za totality zářil v několika komunistických seriálech, což mu někteří lidé až do smrti vyčítali! Herec a dabér Petr Oliva (†75) si z toho ale nic nedělal. Potřeboval se uživit a proto bral nabídky, které mu od režisérů přicházely.

V 70. letech se např. objevil ve dvou dílech Třiceti případů majora Zemana. „Zahrát si Karla Mutla mi nevadilo. Byla to prostě práce,“ prohlásil po letech.
Na otázku, co se mu vybaví při vzpomínce na seriál Okres na severu, kde ztvárnil průmyslového experta, pak krátce před smrtí odpověděl. „Tématika byla samozřejmě poplatná tehdejší době, ale zahrát si po boku pánů Moučky, Bláhy nebo třeba Oty Sklenčky byla škola k nezaplacení. A pak samozřejmě, brilantně vybroušené dialogy z pera Jaroslava Dietla se v dnešních seriálech už také moc často nevidí,“ podotkl Oliva.


Opravdu mu nic nevadilo? „Tedy až na tu stranickou terminologii, která nám byla dost cizí. Vzpomínám si, jak jsme se ji museli šprtat nazpaměť,“ dodal v rozhovoru pro iDnes.


Astma a zápal plic
V posledních měsících se mu zhoršilo astma, se kterým Oliva zápasil celý život. Herec dostal ještě zápal plic a to se mu stalo osudným. V soboru ráno nemoci podlehl. „Petr Oliva zemřel po rozsáhlém zápalu plic – před hospitalizací však žil spokojený a aktivní život se svou rodinou, ženou Dagmar Čárovou a synem Pavlem Olivou. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ zveřejnil na sociální síti jeho syn Pavel (32), kterého má s dabérkou Dagmar Čárovou (60).

Na video s Petrem Olivou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zadnice
11. 2. 2019 • 10:50

Jděte už do háje s "komunizmem"! Pracoval, prostě pracoval a živil se jako miliony ostatních!

pelagie
11. 2. 2019 • 08:32

Proč by mu vadily, byla to jeho práce, chovali se tak i ostatní, kteří hráli , ale na rozdíl od něho to dnes popírají a dělají, že jako nic......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.