Samička Veronika (4 dny) v Zoo v Děčín: Hloupý osel? Ale kdeže... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Samička Veronika (4 dny) v Zoo v Děčín: Hloupý osel? Ale kdeže...

Je šedá se světlou tlamičkou, po mámě Kiri.
Je šedá se světlou tlamičkou, po mámě Kiri. (Foto Zoo Děčín)

»Ty jsi ale osel...« Známé rčení o hlouposti není podle zoologů ani trochu pravdivé. Oslíci jsou snad trochu svéhlaví, ale mají k tomu důvod. Nechtějí sebe a svého parťáka člověka přivést do nebezpečí. Jejich život můžete sledovat v děčínské zoo, kde právě lumpačí čtyřdenní Veronika.

„Na svět přišla oslička ve čtvrtek během rána a porod proběhl v naprostém pořádku. Pro oslici Kiri je to její už třetí potomek,“ řekla mluvčí zahrady Alena Houšková. Hrdým otcem je osel Sam. Po matce je celá tmavě šedá se světlou tlamičkou a návštěvníci ji mohou vidět ve venkovním výběhu.
„K malé osličce přibude již brzy další mládě, březí je i druhá samice Eliška,“ doplnila mluvčí. Porod očekávají ošetřovatelé každým dnem.

Osličce Veronice dali jméno podle data narození.


S lidmi žije déle než kůň
Osly využívá člověk mnohem déle než koně. A proč by to dělal, kdyby byli tak hloupí… Zoologové jej popisují jako velice inteligentní a rozvážné zvíře. Neudělá nic, co by ohrozilo jeho bezpečí. To je ona tvrdohlavost, kdy se zastaví a nejde dál. Osel domácí pochází ze severovýchodu Afriky, kde musel zdolávat terén náročný na pozornost. Nemohl si dovolit šlápnout vedle. Proto potřebuje jistotu, kterou mu může dodat člověk. Když se na něj jde ale ve zlém, zatvrdí se a neudělá krok.

Zatím saje mámino mléko.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.