Václav Vorlíček (†88): Scény, které mu vystřihli Němci a komunisti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Václav Vorlíček (†88): Scény, které mu vystřihli Němci a komunisti

Režisér Václav Vorlíček (†88)
Režisér Václav Vorlíček (†88) (Alexandr Malachovský)

Točil skvělé komedie, byl ve straně a měl to »tam nahoře« dobře, ale sám měl místy problémy s cenzurou. Také Vorlíčkovi vystřihli sem tam nějakou scénu z relativně nezávadných filmů.

Kdo chce zabít Jessii (1966)
V Německu nepovolili scénu, kdy Supermana zavírají do kremační pece. Tamní producent zesinal a prohlásil, že takhle se film rozhodně v Německu promítat nemůže. Komplex druhé světové války ještě nepřebolel a jakákoli připomínka provinění (spalování v koncentračních táborech) byla vnímána velmi citlivě.



Pane, vy jste vdova (1970)
Hlavně Ivu Janžurovou mrzela vystřižená scéna, kdy se debatovalo o zrušení armády. Při stolním tenisu diskutuje s Jiřím Sovákem o principech armády. Sovák, coby král, zdůvodňuje, proč vojsko ruší, že ho vlastně monarchie nepotřebuje a natolik šel dialog proti režimu, že ho museli vystřihnout. Především to bylo v době, kdy Československo obsadila sovětská armáda, psal se rok 1968. Na Barrandově se také báli, aby se uniformy vojáků nepodobaly stejnokrojům sovětských generálů. A Vorlíček společně s výtvarníkem Theodorem Pištěkem vymysleli uniformy jihoamerické, což se už líbilo. Z filmu byl odstraněn i záběr Hradčan.



Dva muži hlásí příchod (1975)
Barrandov uvolnil dodatečně peníze na dvě hodiny ve studiu a dvoudenní honorář pro herce Jaromíra Hanzlíka a Josefa Somra. Museli předabovat věty o tom, že Hanzlík půjde »za trest na hlídku bručet s medvědy« na »bručet s veverkami«. „Toman se bál, že medvěd je vnímán jako sovětský bratr a bylo by to jisté zesměšnění. Vyšla z toho sice blbost, ale udělat jsme to museli,“ prozradil Vorlíček.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!

Tajemství filmů Václava Vorlíčka! Co se skrývá v jeho biografii?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.