Režisér Václav Vorlíček (†88): Doživotní VÁLKA s Menzelem...začalo to Popelkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Režisér Václav Vorlíček (†88): Doživotní VÁLKA s Menzelem...začalo to Popelkou!

Tichá válka režisérských legend
Tichá válka režisérských legend (Foto ara)

Umělecký svět i fanoušci jeho pohádek a komedií oplakávají Václava Vorlíčka (†88), režiséra Třech oříšků pro Popelku ale i Arabely, Dívky na koštěti či řady dalších filmových hitů. Všeobecně oblíbený tvůrce však měl i své kritiky – třeba Jiřího Menzela (80), který jej označoval za druhořadého tvůrce.

Zárodek sporu dvou význačných československých, respektive českých tvůrců se datuje už do začátku sedmdesátých let, kdy se připravovaly právě Tři oříšky pro Popelku. Původně je totiž měl točit právě Menzel. Ten byl sice čerstvým držitelem Oscara za Ostře sledované vlaky, ovšem po okupaci 1968 byl přesto, nebo právě i kvůli tomu na černé listině.

Vyšší rozpočet

Vorlíček, který film ještě v raném stádiu vzniku scénáře převzal, ovšem ve své biografii Pane, vy jste režisér vzpomíná, že Menzel se vzdal filmu zcela sám a pouze kvůli tvůrčím rozporům se studiem. „Jiří Menzel, který se látkou skutečně nějaký čas zabýval, ji nakonec odmítl, protože rozpočet činil čtyři miliony korun, a jeho představy o realizaci vyžadovaly částku mnohonásobně vyšší,“ tvrdil Vorlíček. „Když scénář nabídli mně, z kolegiální zdvořilosti jsem mu zavolal a on mi potvrdil, že o režii Popelky už nemá zájem, ať si ji klidně natočím,“ dodal.

Ovládl Barrandov

Tak jako tak, v Menzelovi averze vůči Vorlíčkovi zůstala. Když hovořil o sedmdesátých letech v rozhovoru s Jiřím Leschtinou, na Vorlíčka drsně zaútočil „Tihle nás likvidovali promyšleně a cynicky. Jim vůbec nešlo o nějakou ideologii. Do té doby druhořadí režiséři jako Vorlíček, Sequens nebo Balík, ovládli Barrandov. Někdy mě napadalo, že Rusové přijeli jen proto, aby soudruzi režiséři neměli konkurenci,“ soptil.
Čas ovšem prokázal, že Vorlíček rozhodně druhořadým režisérem nebyl. Pouze jiným, než byl Menzel a další tvůrci takzvané nové vlny. Nejen Tři oříšky, ale Dívka na koštěti, Pane, vy jste vdova!, Což takhle dát si špenát či Jak utopit dr. Mráčka jsou obrovskými filmovými hity dodnes.

Menzelův stav se zlepšuje

Oscarový režisér před více než rokem prodělal operaci mozku napadeného zákeřným meningokokem a pak dlouhé měsíce bojoval nejdříve o přežití a pak o návrat do života. „Spousta z vás ví, že máme za sebou náročné období, kdy se intenzivně řešil zdravotní stav mého muže. Věřte tedy, že jsme spolu doma, máme se dobře a užíváme si společný čas!“ uvedla nedávno jeho žena Olga Menzelová (41) na sociální síti.

Rozhovor s dcerou slavného režiséra: Na smrt nemyslel...

Chtěl ještě natočit film

Byl to náš nejslavnější žijící režisér. „Kdyby se narodil v Hollywoodu, tak by ho znala celá zeměkoule,“ prohlásil režisér Zdeněk Zelenka (64) o příteli Václavu Vorlíčkovi (†88), který zemřel v úterý na rakovinu plic. Jak otec Třech oříšků pro Popelku, komedie Pane, vy jste vdova! nebo seriálu Arabela nesl, když mu sdělili zdrcující diagnózu? A jaké byly jeho poslední týdny a hodiny? Zeptali jsme se režisérovy starší dcery Kateřiny (66).

Když tatínkovi před dvěma lety oznámili, že má rakovinu plic, jak to vzal?

„Stoicky, byl úplně v klidu. Věděl, že oba dva rodiče mu na rakovinu zemřeli, i když ani v jednom případě nešlo o plíce.“

Jak se tatínek léčil?

„Neléčil. Operace ani chemoterapie vzhledem k jeho věku nepřipadaly v úvahu. Podstoupil ale ambulantně sérii ozařování ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde jsou na to vyhlášení. To trvalo pár dnů a jinak nic. Ozařování ale mělo úspěch, zabralo a nemoc skutečně zpomalilo, i když nezastavilo.“

Zákeřnou nemoc ale tatínek před veřejností úzkostlivě tajil?

„Jen o tom zbytečně nemluvil.“

Sdělili lékaři tatínkovi nějakou vizi do budoucna?

„Kdepak. Řekli mu, že je to velmi individuální. Táta se ale neptal. Na to, že by mohl někdy taky umřít, táta nikdy nemyslel, ani teď. Naopak, chtěl ještě natočit film a já ho doma neviděla jinak, než jak sedí u pracvního stolu. A když nebyl doma, tak pracoval v terénu. Takový byl celý svůj život.“

Na to, že by mohl odejít, nepomyslel ani teď v nemocnici, kde zemřel?

„Ne. Naopak byl do poslední chvíle plný humoru, vitality a plánů. A jeho poslední slova v nemocnici, která jsem od něho slyšela, byla: Kdy už půjdu domů?“

A svěřil vám alespoň někdy, kde chce být pochován nebo jak by měl proběhnout pohřeb?

„Vůbec ne. On na to opravdu nemyslel. Přirozeně asi počítal s tím, že bude pochován k naší mamince, což se také stane.“

Nemocí se tedy netrápil. Dokonce dál kouřil.

„Ano. Udělal tak krabičku denně, dříve to bylo určitě víc. Teď, když kouřil míň, tak to ale jenom proto, že neměl chuť a nikoli, že by nesměl. Táta neměl rád zákazy. Lékaři mu také kouření nezakázali, pouze nedoporučili.“

Rakovina tedy tatínkovi nečinila vůbec žádné problémy?

„Netrpěl, nic ho nebolelo, maximálně si postěžoval, že ho bolí záda. Normálně fungoval. Až teď v sobotu se mu zdravotně přitížilo, tak jsme ho se sestrou nechaly převézt do Nemocnice Pod Petřínem, kam spádově patří. Za to, že se mu přitížilo, ale nemohla jenom rakovina plic, seběhlo se víc zdravotních problémů najednou, které jsou samozřejmě spojené s věkem.“

Jak tatínek snášel pobyt v nemocnici?

„V pohodě. Nemohl si také na nic stěžovat. Se sestrou a našimi rodinami jsme byly u tatínka takřka pořád. Tu měl náladu, tu ne, tu šprýmoval, tu ne a najednou nám pomalinku usnul. Začal se zpomalovat tep a pomalinku dotlouklo srdíčko. Myslím, že takový konec by si mohl přát každý z nás. A táta si ho určitě zasloužil.“

Otec a dvě dcery

Sedmapadesát let žil režisér Vorlíček s manželkou Sofií, která byla pro něho vším. Přivedla mu na svět dvě dcery: Kareřinu Hořavovou (66), která se živila navrhováním interiérů, a akademickou malířku Zuzanu Marešovou (61). Díky nim byl trojnásobným dědečkem. Manželka Sofie režisérovi zemřela v roce 2009 a z Vorlíčka se stal vlk samotář. Poté, co onemocněl rakovinou plic, se u něho svědomitě v péči střídaly jeho dvě dcery. Ty ho také držely za ruku, když naposledy vydechl.

Oplakávají ho Němci i Norové, kterým dal kdysi košem

Pohádka Popelka je nejenom nejoblíbenější pohádkou u nás, ale i v zahraničí. A tak o smrti režiséra informovaly desítky světových médií nejenom v Německu, ale i ve Francii nebo Norsku.

Norové dlouhou dobu tlačili na Václava Vorlíčka, aby jim Popelku natočil také, ovšem s norskými herci. „Přijel jsem do Osla, a když jsem viděl tamní děvčata, uvědomil jsem si, že tam žádnou druhou Libušku nenajdu,“ prozradil před dvěma lety Radiožurnálu režisér.

Režisér byl velmi uznávaný v sousedním Německu, protože Popelka se točila v koprodukci s Němci a několik scén vzniklo na zámku Moritzburg. Němci si pohádku připomínají na poštovních známkách a na výstavě v Moritzburgu.

A tak není divu, že o odchodu Vorlíčka informovala většina německých médií včetně nejčtenějšího deníku Bild.

 Vše o smrti Václava Vorlíčka (†88)! A herec Švehlík slavil nový film

Video se připravuje ...

O pohřbu Václava Vorlíčka čtěte ZDE



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.