Psychicky narušená žhářka: Podpálila činžák! Zemřelo nejméně10 lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Psychicky narušená žhářka: Podpálila činžák! Zemřelo nejméně10 lidí

Boj s plameny trval skoro šest hodin.
Boj s plameny trval skoro šest hodin. (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Přes dvě stovky hasičů spěchaly v noci na úterý k mohutnému požáru osmipatrového činžáku v luxusní pařížské čtvrti Passy. Šest hodin tu likvidovaly požár, který rozpoutala psychicky narušená žhářka. V plamenech zahynulo nejméně 10 lidí, přes 30 jich bylo zraněno.

Vyšetřovatelé od začátku pracovali s teorií, že tragédie má kriminální pozadí. To se záhy potvrdilo, policie do vazby odvezla místní obyvatelku Essie B. (40), která dle všeho požár založila. „Je podezřelá z úmyslného činu žhářství a usmrcení,“ uvedl pařížský prokurátor Remy Heitz.

Doutnající triko

Policie žhářku našla poblíž hořícího domu v Auteuilově ulici. Byla zjevně opilá a před jejich zraky zapalovala popelnici a zaparkované auto. „Její triko doutnalo, ale pokračovala v zakládání dalších ohňů, do popelnice házela hořící oblečení,“ prohlásil strážník. Deník Le Parisien uvádí, že Essie B. se léčí s psychickými problémy a požár prý založila po hádce se sousedy. „Lidé z domu si na její chování stěžovali neustále. Byla často opilá a hlučná, hádky byly na denním pořádku,“ sdělil zdroj.

50 zachráněných

Následky jejího činu jsou tragické. Ministr vnitra Christophe Castaner potvrdil osm mrtvých a 36 zraněných, bilance však odpoledne vzrostla na 10 mrtvých a nejspíš stále není konečná. A to stateční hasiči dokázali i poněkud eskamotérskými způsoby na 50 lidí z ohnivého pekla evakuovat!
„Když jsme dorazili, čelili jsme apokalyptické situaci. Hodně lidí volalo z oken o pomoc, někteří v zoufalství uprchli na střechu,“ popsal mluvčí hasičů Clément Cognon s tím, že většina lidí zemřela po pádu nebo skoku z hořící budovy.

Boulogneský lesík i Rollad Garros

Obvod Passy, oficiálně 16. obvod, patří k nejbohatším pařížským čtvrtím. Leží tu Boulogneský lesík, tenisový areál Rolanda Garrose, kde se každoročně hraje antukové French Open, či palác Trocadéro, odkud je úchvatný pohled na Eiffelovu věž a fotbalový stadion Paris St. Germain, jemuž se říká Park Princů. Sídlí tu rovněž přes 90 ambasád; ta česká je ale v 7. obvodu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.