Vše o přivýdělku k důchodu! Pravidla, povinnosti, daně, pojištění, limity... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vše o přivýdělku k důchodu! Pravidla, povinnosti, daně, pojištění, limity...

Pracujících důchodců v Česku přibývá (ilustrační foto)
Pracujících důchodců v Česku přibývá (ilustrační foto) (Profimedia)

Dříve se mu říkalo »prdůch«, tedy pracující důchodce. I dnes je to ale jedna z možností, jak si zachovat slušnou životní úroveň i po odchodu do penze. Pokud zdraví a síly slouží a zaměstnavatel dovolí, lze si důchod zvýšit přesluhováním v práci nebo přivýdělkem k penzi. Jen pozor – pokud by důchod byl předčasný, je třeba dodržet některé limity, abyste o něj nepřišli. Jaká pravidla tedy platí pro řádné důchodce?

Přesluhování v práci

Má-li někdo nárok na důchod, může dále pracovat, pro zaměstnavatele to není důvod ukončit s ním pracovní poměr. Smlouvu může uzavřít na dobu určitou i neurčitou. Pozor! O zvýšení důchodu si pracující důchodce musí požádat písemně.

O kolik si zvýší penzi aneb 3 možnosti

1. Kdo pobírá důchod v plné výši – přesluhováním si navyšuje procentní výměru důchodu o 0,4 % výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů.

2. Kdo pobírá polovinu důchodu – procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 3 % za rok.

3. Kdo důchod nepobírá – procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 6 % za rok.

Přivýdělek v předčasném důchodu

Při předčasném důchodu lze mít výdělek, jen pokud nezakládá účast na nemocenském pojištění. Navíc až do dosažení důchodového věku nelze mít výdělečnou činnost, z níž se platí sociální pojištění (po dosažení penzijního věku omezení padá).

Jaké jsou možnosti pracovat

*Dohoda o provedení práce – pro jednoho zaměstnavatele lze pracovat až 300 hodin ale s výdělkem ne vyšším než 10 000 Kč měsíčně.

*Zaměstnání malého rozsahu – pracující předčasný důchodce si může měsíčně přivydělat až do 3﷯000 korun, může tak např. pracovat pro svého zaměstnavatele na základě dohody o provedení činnosti a mít sjednanou měsíční mzdu 2999 Kč.

*Příležitostné činnosti – příjem z těchto činností, jako je např. zemědělská výroba, se až do příjmu 30 tisíc Kč ročně nedaní ani nepodléhá sociálnímu pojištění.

*Samostatná výdělečná činnost – penzisté pobírající předčasný důchod nesmí mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, pro rok 2019 je to částka 78 476 Kč. (S dosažením řádného důchodového věku může už být zisk neomezený.)


Výdělek v řádném starobním důchodu

Lze mít jakýkoliv příjem z pracovního poměru nebo zisk z podnikání a současně pobírat důchod.

Podnikání

Samostatná výdělečná činnost je pro penzisty pro účely platby sociálního a zdravotního pojištění považována za vedlejší činnost. Tuto skutečnost je potřeba zdravotní pojišťovně i OSSZ doložit. Samostatně výdělečně činní penzisté nemusí totiž při platbě pojištění dodržet minimální vyměřovací základ – nemusí tedy každý měsíc platit minimální zálohy.


Jak je to s platbou zdravotního pojištění?

V prvním roce výkonu samostatné výdělečné činnosti neplatí během roku podnikající penzista zálohy na zdravotním pojištění. Zdravotní pojištění doplatí  OSVČ jednorázově po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích za uplynulý rok. V dalších letech platí podnikající penzista zálohy dle skutečného zisku.

Jak je to s platbou sociálního pojištění?

I pro platby sociálního pojištění nemusí podnikající důchodce dodržet minimální vyměřovací základ. Pokud zisk za rok 2019 nepřekročí částku 78 476 Kč za celý rok, tak se sociální pojištění vůbec neplatí. Při překročení hranice se již odvádějí zálohy na sociálním pojištění dle skutečně dosaženého zisku.

Jak je to s platbou daně z příjmu?

Penzista jako osoba výdělečně činná musí v řádném termínu odevzdat daňové přiznání jako všichni ostatní podnikatelé. V něm lze uplatnit všechny slevy a nezdanitelné položky jako ostatní plátci daně.

Daň z vysokého důchodu

Sociální a zdravotní pojištění se z důchodu neplatí nikdy, ale daň z příjmu ano, pokud je roční důchod nad 36násobek minimální mzdy platné k 1. lednu. Letos se zvýšilo daňové osvobození pro státní důchody na 480 600 Kč ročně. Důchod nad 40 tisíc měsíčně však loni bralo jen 155 seniorů.

Nejznámější pracující důchodci v Česku

Prezident Miloš Zeman (74) 15 tisíc korun

Premiér Andrej Babiš (64, ANO) výši neprozradil

Karel Gott (79) přes 20 tisíc korun

Víte, že...

...v posledním loňském čtvrtletí zaznamenali statistici výrazný nárůst počtu pracujících seniorů, kterých meziročně přibylo více než 17 tisíc?

...často působí ve zdravotnictví či školství, ale třeba i jako pokladní v supermarketech? 

Čerstvý senior Petr Polák (65): Pracovat při penzi? Finanční pohoda! Brát jenom důchod? Největší svoboda!

Zrovna přestal chodit do práce. Ale dva a tři čtvrtě roku si vyzkoušel, jaké to je být v zaměstnání a zároveň brát penzi. Stavební inženýr Petr Polák (65) ze Zlína má otisk na ﷯mnoha stavbách v okolí, ale i v Německu, kde řadu let působil jako stavbyvedoucí. Petr bral v práci kolem 30 tisíc, důchod má vyměřený kolem 15 tisíc měsíčně. Podle představ ministryně je padesátiprocentní sešup ideálním stavem.

Má na svém kontě kromě spousty jiného třeba cyklostezku kolem řeky Bečvy; poslední roky měl na starost řadu staveb ve zlínské zoologické zahradě. Bavilo ho to, a když odbil čas na důchod, rozhodl se ještě chvíli u řemesla zůstat. „Když pracujete za slušnou mzdu a k tomu berete penzi, tak jste v poměrně komfortní finanční situaci,“ pochvaluje si. Jenže... „Máte docela málo času, i v sobotu a v neděli myslíte na práci, zdaleka si tak neužijete třeba vnoučka nebo koníčků,“ říká.

Můžu, co chci

A tak, když si po ﷯třech letech přesluhování zaučil náhradu, mohl konečně do opravdové a ničím nerušené penze. „Tohle je zase jiné. Je nádherné, kolik máte času, jak můžete spát, dokdy chcete, jak snadno se člověk dostane na sjezdovky, na tenis, na všechno, co má rád. Ale ten úbytek peněz je samozřejmě znát a každý by na tyhle roky měl myslet a udělat si prostě finanční polštář. Pak je to absolutní svoboda,“ vypráví Polák.

Ne, raději ping-pong

Jako autorizovaný inženýr má pořád spoustu nabídek. „Zatím se jim spíš bráním, to raději učím prcky hrát stolní tenis coby trenér za symbolickou odměnu,“ říká Petr, který v USA vyhrál deblové mistrovství světa veteránů. „Nedostatkem peněz zatím netrpím a chci si svoji penzi prostě užít. Nehodlám pracovat do smrti,“ směje se pořád aktivní sportovec.

Podívejte se na výši minimálních záloh na sociální pojištění pro OSVČ v roce 2020

Jak na daňové přiznání za rok 2019 jako OSVČ >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.