Čápi marabu v Zoo Praha vyseděli dvojčata: Baští ryby, myšky i králíka... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čápi marabu v Zoo Praha vyseděli dvojčata: Baští ryby, myšky i králíka...

Naše čápata jsou nejhezčí na světě.
Naše čápata jsou nejhezčí na světě. (Foto pro Aha! – Petr Hamerník)

Malí, ale hladoví a pro rodiče nejkrásnější. Dva nové nenasyty přivedl na svět pár čápů marabu v pražské zoo. Rodiče Ema a Vilda jsou zkušení a starají se o své potomky vzorně, přesto jim zpočátku pomáhají chovatelé. 

Pokud nespí, mají natažené krčky a dokořán otevřené zobáky. Táta s mámou i ošetřovatelé se mají co ohánět. Rodiče holátka krmí rybami. „Mladší mládě chovatelé ještě přikrmují myšími holátky, svalovinou z ryby nebo z králíka,“ řekla Aha! mluvčí zoo Helena Petáková. Pomocná ruka člověka je zatím důležitá proto, že druhé mládě se vylíhlo o dva dny později a vedle staršího sourozence by se nemuselo při krmení dostatečně prosadit. Už i benjamínek ale sílí, a tak chovatelé v dohledné době přenechají péči o potomky plně rodičům. Ti se v péči o mláďata střídají. Oba je stejnou měrou zahřívají, krmí i hlídají.

Víte, že...

...první marabu africký dorazil do Prahy v roce 1934, byl to samec a žil zde deset let?

Jsou to labužníci

Marabuové se sice živí zdechlinami, ale dokážou si jídelníček pěkně zpestřit. Loví v bažinách ať už kraby nebo ryby. Často také hlídkují u požárů a chytají vše, co prchá před ohněm – sarančata, všekazy, ještěry i hlodavce.

Mláďata marabu afrického 

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.