Místo rakve se nechte zkompostovat: Pohřeb doslova do kytek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Místo rakve se nechte zkompostovat: Pohřeb doslova do kytek

Ve vkusné kompostárně se nebožtíci rozloží.
Ve vkusné kompostárně se nebožtíci rozloží. (Foto Recompose)

„Prach jsi a v prach se obrátíš,“ řekl Hospodin Adamovi podle knihy Genesis. Vrátit se k přirozenému koloběhu chce stále víc lidí, pro něž jsou pohřby v rakvi i kremace neekologické. Jenomže zakopat dědečka pod oblíbenou švestku zakazují zákony – kvůli hygieně i lidské důstojnosti. Přesto se, snad, našlo řešení.

„Konvenční metody jsou pro přírodu jedovaté,“ argumentuje Katrina Spade z firmy Recompose. Hřbitovy zabírají půdu (třeba všichni Newyorčané by potřebovali 20 km²), ale také ji znečišťují: kovy, betonem a karcinogenním formaldehydem či dalšími balzamovacími jedy. Žehy zase plýtvají energií a vypouští spousty zplodin – kolem čtyř metráků CO₂, ale též jedovatou rtuť ze zubních výplní. Ta zhruba dvě kila popela, co z těla zbudou, se rozhodně nehodí ke hnojení: neobsahují živiny, naopak škodí, neboť jsou zásadité.

Recompose proto chystá »zelené« pohřby na principu, jaký se používá u dobytka. Tělo vloží do dřevní štěpky, kde ho stráví bakterie. Za měsíc si pozůstalí vyzvednou životodárný čistý kompost, na němž mohou vypěstovat třeba strom, který bude nebožtíka připomínat místo kamenného náhrobku.

Překážkou jsou však zákony. Stát Washington by mohl být první, který metodu povolí, návrh už je v tamním senátu.

Další šetrné alternativy

Pohřeb do moře – provádějí třeba u námořnictva. Je ekologický, jen nezbude fyzická památka jako urna či hrob.

»Vodní kremace« (alkalická hydrolýza) – tělo ve směsi vody a louhu se pod tlakem zahřeje na 160 °C. Měkké tkáně se za pár hodin rozpustí na jednodušší sloučeniny, kosti se pak rozpadnou na prach. V minulých letech ji povolila řada států USA.
Rozežrat houbami – tělo se zabalí do kombinézy spolu se zárodky hub. Ty ho stráví včetně případných toxinů, výsledkem je opět čistý kompost.

Přečtěte si
jasnovidec01
8. 2. 2019 • 21:08

co třeba vystřelit do vesmíru,už je tam sra..ček dost

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.