Masopustní recepty: Jablečný závin
POTŘEBUJETE:
Na těsto:
450 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 g zakysané smetany
1 žloutek
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1vanilkový pudink
180 g změklého másla nebo Hery
lžičku citronové kůry
Dále:
10 jablek
1 skořicový nebo vanilkový cukr
cukr krupice (pokud jsou jablka kyselá)
vlašské ořechy (nasekané)
strouhaný kokos
rozinky
bílek na potření
moučkový cukr na posyp
Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukrů, citronové kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Vyválíme je na obdélníkové pláty, posypeme strouhanými jablky, skořicovým nebo vanilkovým cukrem, ořechy, kokosem, rozinkami a svineme. Obě šišky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C dozlatova. Po upečení necháme zchladnout, pocukrujeme, nakrájíme na plátky a podáváme. Závin před pečením můžeme posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.