V tramvaji se jí zastavilo srdce! Marie (58) z Prahy: Máma mi řekla vrať se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

V tramvaji se jí zastavilo srdce! Marie (58) z Prahy: Máma mi řekla vrať se

Marie Frýdmanová je zdravá, jen musí užívat denně čtyři tabletky. A přestala kouřit!
Marie Frýdmanová je zdravá, jen musí užívat denně čtyři tabletky. A přestala kouřit! (Foto Aha! – Robert Klejch, archiv Marie Frýdmanové)

Za život vděčí neznámým lidem, kteří jí začali masírovat srdce. Marie Frýdmanová (58) z Prahy se chystala na operaci kyčle, o měsíc dřív ji ale »předběhlo« právě její srdce. Zastavilo se, když jela tramvají. Dlouhých 16 minut byla v klinické smrti. Zázrakem přežila bez následků.

Začátkem roku 2015 se kvůli bolestem levé kyčle chystala na operaci. Byla plánovaná na březen. V té době se začala i zadýchávat, což přičítala zátěži s nohou, musela chodit o holi. Ani ve snu ji nenapadlo, že jí život zanedlouho nadělí mnohem závažnější komplikace. „Starala jsem se o sebe jako průměrně inteligentní člověk, chodila na pravidelně na kontroly,“ popisuje Marie a přiznává, že její neřestí bylo kouření. EKG absolvovala půl roku před osudným dnem, srdeční potíže neodhalilo, a také předoperační vyšetření byla v pořádku.


Padla cestou z práce
Pondělí 2. února probíhalo zcela obyčejně, těšila se, že si s dcerou Terezou (35) udělají dámský večírek. Před půl sedmou večer se vracela z práce, nastoupila do tramvaje a vydala se domů. Tam už nedojela. Zničehonic se skácela k zemi. „První, co si pamatuji, je obličej lékaře, který mě drží za ruku a říká: Neboj se, budeš žít. Předtím mi čtyři minuty zcela profesionálně prováděli dva muži v tramvaji masáž srdce, dalších 12 minut lékaři v záchrance,“ popisuje Marie rozhodující okamžiky, díky nimž žije. Kdyby byla sama doma, nepřežila by. Pokud k srdeční zástavě dojde mimo nemocnici, bývá v 90 procentech případů smrtelná!

„Význam okamžitě poskytnuté laické resuscitace je absolutně zásadní a klíčový. Jakékoli prodlení má fatální důsledky,“ řekl Aha! kardiolog Jan Bělohlávek, Mariin ošetřující lékař. Pokud prvotní resuscitace začne až po pěti minutách od zástavy srdce, šance na normální přežití je mizivá – hrozí závažné mozkové postižení i smrt.
„Moc všem děkuju,“ vzkazuje znovuzrozená Marie.


Čtyři operace
V pražské Všeobecné fakultní nemocnici Marii Frýdmanové lékaři provedli katetrizaci, kterou se jí snažili zprůchodnit zúžené srdeční tepny. To bylo hned v pondělí po kolapsu, tento výkon ale nestačil. „Pak už to šlo ráz na ráz. V pátek mi voperovali bypass (přemostění zúženého nebo uzavřeného úseku tepny, pozn. red.). Při další operaci jsem dostala dva stenty k roztažení cév,“ uvádí. Následně Marii voperovali defibrilátor, »hlídače« srdce, který mu má v případě potřeby dát impulz a znovu ho nastartovat. „To byla vlastně prvotní příčina mé zástavy – fibrilace komor, kdy srdce přestane pumpovat krev a jen se splašeně chvěje. Od té doby naštěstí zatím nebylo potřeba, aby zasáhl,“ dodává.

14. února 2015 Marie za sebou měla už čtyři operace.

Víte, že...
...do práce se vrátila po šesti týdnech od srdeční zástavy? Tři měsíce nato jí k její velké úlevě v nemocnici vyměnili i nefunkční kyčelní kloub.
...Marie Frýdmanová založila v listopadu 2017 organizaci Znovu do života, která sdružuje pacienty po srdeční zástavě?


Zážitky z druhého břehu
Nekonečných 16 minut byla Marie v klinické smrti, tedy ve stavu, kdy dojde k zástavě srdce i dechu, ale centrální nervová soustava stále funguje. Ona sama si zážitky »z druhého břehu« nepamatuje, prý je však popisovala sestřičkám bezprostředně po převozu do nemocnice. „Viděla jsem své dva psy, kteří už v té době nežili, a hovořila jsem se svojí maminkou. Ta mi povídala »a mazej« – a to ona říkala často. Určitě jsem byla někde nahoře,“ popsala Marie, jež si kvůli krátkodobé ztrátě paměti téměř nevybavuje ani první den v nemocnici.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.