»Otužilá« zelenina pro chladné dny: Recepty plné vitamínů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

»Otužilá« zelenina pro chladné dny: Recepty plné vitamínů!

Topinambury
Topinambury (shutterstock.com)

 Ani v zimě nejste odkázaní na dovezenou nebo mraženou zeleninu. Můžete si pochutnat na otužilcích, kteří si s nízkými teplotami poradí dokonce i v Čechách. 

Karbanátky s kapustou a zázvorem

Budete potřebovat: ✔ 250 g uzeného masa ✔ ½ menší kapusty ✔ 250 g mletého hovězího masa ✔ 1 menší cibuli, na kostičky ✔ 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru ✔ 2 vejce ✔ 5 lžic strouhanky na obalení ✔ olej na smažení ✔ sůl a pepř

Postup:
Do většího hrnce vložte uzené maso a dejte vařit. Vyřízněte z kapusty košťál a listy nakrájejte na nudličky. Přidejte k uzenému masu a vařte ještě asi 20 minut. Jakmile maso změkne, slijte vodu a uzené maso rozporcujte na větší kousky. Umelte na masovém mlýnku. Kapustu nasekejte na drobné kousky. Do větší mísy dejte mleté syrové hovězí maso, přidejte kapustu s mletým uzeným masem, vejce, cibuli a zázvor a vše pořádně promíchejte. Zahustěte strouhankou. Osolte a opepřete a znovu dobře promíchejte. Tvarujte placky, které se vám vejdou do dlaně. Obalte je ve strouhance. V pánvi rozehřejte olej a karbanátky v něm osmahněte po obou stranách.

Topinambury s cibulí

Budete potřebovat: ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru ✔ 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu ✔ 2 lžíce balzamikového octa ✔ 20 g másla ✔ 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany ✔ ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku ✔ 600 g topinamburů či brambor, oloupaných na tenké plátky ✔ 2 stroužky česneku, prolisované + sůl

Postup: Zahřejte troubu na 180/160 °C. Na nepřilnavou pánev vložte olej a cibuli, 10 minut opékejte. Přidejte cukr, tymián a balzamikový ocet. Zapékací nádobu vymažte máslem, obě smetany a muškátový oříšek přiveďte k varu, pak odstavte. Do nádoby navrstvěte topinambury, cibulovou směs, česnek, sůl a pepř. Přelijte smetanovou směsí, navrch položte kozí sýr a tymián. Pečte 45 minut, aby topinambury změkly.

Celerový gratin

Budete potřebovat: ✔ 500 ml smetany ke šlehání (40%) ✔ 250 ml zeleninového vývaru ✔ 2 velké bulvy celeru ✔ 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu ✔ 2 lžíce dijonské hořčice ✔ 1 lžičku soli ✔ čerstvě mletý pepř ✔ 120 g sýra gruyere nastrouhaného najemno

Postup: V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Důkladně nakrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Přidejte do hrnce a za občasného obracení vařte doměkka.Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte celer a nakrájejte ho na plátky. Ty vyskládejte na dno nevymazané zapékací nádoby a posypte čerstvým tymiánem. Vývar zahřívejte, ale nepřevařte. Jakmile zhoustne, přidejte horčiči, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35 – 40 minut, až se tekutina vypeče. Podávejte teplé.

Koho mráz nespálí?
Mrazuvzdorná je hlavně vytrvalá zelenina. Hlízy a kořeny schované v zemi přežívají zimu a je je možné i v zimě sklízet, pokud zem nepromrzne. Jedná se například o křen, chřest, či topinambur. Špenát a zimní salát také snášejí teploty pod bodem mrazu a růžičková kapusta a kadeřávek jsou šampioni v otužování. Pochutnejte si na nich netradičně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.