Americká FBI obvinila Číňany ze 13 zločinů: Huawei krade data | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Americká FBI obvinila Číňany ze 13 zločinů: Huawei krade data

Americké úřady v pondělí formálně obvinily čínskou telekomunikační společnost Huawei a její finanční ředitelku Meng Wan-čou z podvodů a dalších trestných činů.
Americké úřady v pondělí formálně obvinily čínskou telekomunikační společnost Huawei a její finanční ředitelku Meng Wan-čou z podvodů a dalších trestných činů. (Reuters)

Do vzrušených debat o (ne)bezpečnosti technologií a praktik čínské telekomunikační společnosti Huawei, jež se na úrovni prezidenta a vlády vedou i v Česku, řízl blesk z USA! Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vznesl vůči čínské společnosti hned 13 různých obvinění vč. z krádeže technologií americké společnosti T-Mobile US, osobních dat, podezření z bankovních a internetových podvodů, maření spravedlnosti, spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Firma veškerá obvinění odmítá.

„Huawei a její manažeři opakovaně odmítali respektovat americké zákony,“ uvedl pro Reuters ředitel FBI Christopher Wray, podle něhož se čínský výrobce telefonů „systematicky snažil krást cenná obchodní tajemství, třeba technologii na robotické testování telefonů známou jako Tappy“. Že se to vše děje v úzké spolupráci s čínskou armádou a vedením tamní komunistické strany, na to už poukázala zpráva tajných služeb pro americký Kongres zveřejněná už v roce 2012.

Čína všechny kroky bere jako součást obchodní války a snahu omezit její globální expanzi. „Důrazně vyzýváme Spojené státy, aby zastavily bezdůvodné potlačování čínských společností a zacházely nimi poctivě a spravedlivě“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničních věcí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.