Soud s »teroristou«: Dominik (25) z Prahy chtěl zabíjet kvůli Islámu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Soud s »teroristou«: Dominik (25) z Prahy chtěl zabíjet kvůli Islámu

Dominik K. je od roku 2017 ve vazbě.
Dominik K. je od roku 2017 ve vazbě.  (Foto Aha! – Robert Klejch, David Malík)

Dominik K. (25) měl ve svém pražském bytě nebezpečné chemikálie a návody, jak z nich vyrobit výbušninu. U soudu popsal, že v minulosti chtěl zabíjet kvůli islámu. Pak ale prý „dostal rozum“.

Dominik K. (25) původem ze Slovenska čelí obžalobě za přípravu teroristického útoku v Česku. Zřejmě se tak stane druhým odsouzeným českým teroristou.Prý není vrah...V roce 2017 našla policie v mladíkově pražském bytě chemikálie a hořlaviny, v počítači měl videa s návody na výrobu výbušnin. Je obžalován z přípravy teroristického útoku a podpory hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. 

„Nejsem vrah ani sebevrah, to obvinění mě hluboce uráží,“ odmítl obvinění Dominik K. Výbušniny prý chtěl odpálit na Silvestra pro zábavu.Chtěl zabíjetVčera ale Dominik K. u soudu přiznal i to, že dříve plánoval útok ve slovenském Prešově. V roce 2015 tam prý chtěl nechat vybouchnout tlakový hrnec s kovovými částmi, které měly zajistit vyšší ztráty na životech. „Chtěl jsem udělat něco velkého!“ řekl muž vyznávající islám. Pak se ale prý seznámil s muslimy, kteří extremismus odmítají, a poznal, že islám není násilné učení. Začal se věnovat studiu koránu a své předchozí chování odsuzuje. Hrozí mu až 15 let vězení.


Znaky teroristů Dominik  K. na sociálních sítích podle obžaloby zveřejňoval fotografie se symboly tzv. Islámského státu či Kavkazského emirátu, spojovaného s al-Káidou. Nosil také oblečení﷯ jejich bojovníků a chodil v něm i do práce ve fast foodu. S videi teroristů se prý dostal do styku už na základní škole. „Líbila se mi technika boje, zpracování videí, vypadá to jako film,“ popsal. Problémový introvertDominik K. se popsal jako introvertní člověk, který měl problémy ve škole. „Měl jsem vražedné myšlení. Byl jsem do sebe uzavřený. Kdybych se tehdy potkal, sám sebe bych zmlátil,“ zhodnotil své předchozí smýšlení.

Víte, že...

...z chemikálií by podle obžaloby vyrobil čtyři kilogramy výbušniny? Co by nespotřeboval na Silvestra, se prý chystal odpálit v lese.

Kácel stromy na koleje Prvním člověkem odsouzeným za teroristický útok je u nás důchodce Jaromír Balda. V roce 2017 dvakrát pokácel stromy na železniční trať na Mladoboleslavsku a způsobil tím dvě nehody. Naštěstí se nikomu nic nestalo. V okolí stromů ještě rozházel letáky, z nichž mělo vyplývat, že útok spáchali muslimští migranti. „V žádném případě jsem nechtěl spáchat teror. Chtěl jsem proti němu vzbudit co největší odpor,“ prohlásil. Dostal čtyři roky vězení, ochrannou léčbu a soud mu zabavil počítač a motorovou pilu. 

Teror ve světě

2015

*Na pět let poslal za terorismus soud Čečence (33), který se v roce 2013 přidal k islamistické organizaci působící v Sýrii. Usvědčen byl rovněž z držení dětské pornografie. 

*Soud poslal za podporu radikální organizace Islámský stát na dva a půl roku do vězení tehdy 17letého Rakušana. 

*Deset lidí odešlo od rakouského soudu s tresty až do výše tří let za snahu o navázání kontaktu s IS. *Rakušan (tehdy 14) tureckého původu, který si stáhl z internetu plány na sestavení bomby, dostal dvouletý trest. Odseděl si v nápravném zařízení pro mladistvé osm měsíců.

2017

*Do vězení poslal mnichovský soud čtveřici extremistů ze skupiny Oldschool Society, kteří plánovali útoky na ubytovny pro uprchlíky i mešity. Odešli s tresty v rozmezí tří až pěti let. 

*Za mřížemi sedí i Syřan Hasan A. (40), který podvedl džihádisty z Islámského státu. Slíbil jim teroristický útok, který ale ve skutečnosti nepřipravoval. U soudu vyfasoval dva roky. 

2018

*Sedm let. Takový trest loni odklepl soud v Düsseldofru Syřanovi Sálihu A. Usvědčil ho z členství ve dvou teroristických organizacích v Sýrii a také z použití válečných zbraní a ze zabití.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.