Preiss a spol. vysekli poklonu české Aghatě Christie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Preiss a spol. vysekli poklonu české Aghatě Christie

Detektiva Vašátka a malíře Horáce hrají v detektivních příbězích Viktor Preiss a David Matásek.
Detektiva Vašátka a malíře Horáce hrají v detektivních příbězích Viktor Preiss a David Matásek. (Foto ČT, Profimedia.cz)

Na obrazovky České televize vtrhla druhá minisérie detektivních příběhů vycházejících z románů Hany Proškové (†77)! Ta je považována za českou Agathu Christie (†85). Štáb i herci v čele s Viktorem Preissem (71) naší spisovatelce vysekli polonu.

Právě letos uplyne 95 let od narození Proškové, která zemřela 4. října 2002. Ve svých prvních knihách se věnovala hlavně odcizení v mezilidských vztazích a rušila tradiční představy o idylickém světě dětství. Z tohoto období pocházejí například tituly Mořeplavba nebo Obrova zahrádka. Pak začala psát detektivky. Mezi její největší trháky patří Měsíc s dýmkou, Tajemství planet, Rýže po charvátsku nebo Stínová hra. 

Hana Prošková na začátku 70. let.

Převod děl
Pro aktuální televizní minisérii museli tvůrci vybrat ty příběhy Proškové, které bylo možné převést z druhé poloviny minulého století do současnosti mobilních telefonů a internetu. První díl nazvaný Případ dvou sester režírovala Lucie Bělohradská (64), která je stejně jako u první trojice příběhů také scenáristkou jednoho z dílů. „Hanu Proškovou považujeme za českou Agathu Christie. Její detektivky jsou primárně psychologické příběhy s kriminální zápletkou. V centru její pozornosti jsou lidské bytosti, nikoliv akce. Vypráví vztahové složitosti a propletence mezi jednotlivými postavami. Zajímá ji, jak lidé myslí, cítí a jednají za určitých okolností,“ zhodnotila práci Proškové režisérka. 

Neteče krev
Ústřední dvojici postav, detektiva Vašátka a malíře Horáce, ztvárnili ve včerejším díle Příběh dvou sester opět Viktor Preiss a David Matásek (55). „Je to tzv. česká detektivka. Její reálie a typy postav jsou nám blízké, nejsou tam drsní supermani, nevybuchují tam auta, nestřílí se z automatických zbraní, neteče krev, neválí se tam hromady mrtvol. Jsou to příběhy pochopitelné a svým způsobem i laskavé,“ vyseknul pokloně Proškové Preiss. „Doufám, že nové příběhy diváka zaujmou ještě víc než ty předchozí. To by mě moc potěšilo,“ doplnil herecký bard. A proč jsou dekektivky Proškové tam oblíbené? Autorka dává při řešení vraždy, která se stane hned na začátku, přednost intuici před logikou. A tu intuici v sobě má jak malíř Horác, tak i zkušený kriminalista Vašátko.

Totálně nasazená
Po studiu na gymnáziu byla Hana Prošková až do konce války nasazena v leteckém průmyslu. Poté se v domácnosti věnovala rodině a příležitostně pracovala jako textařka a reklamní kreslířka. V letech 1957 – 1962 zpívala v Kühnově Českém pěveckém sboru. Do roku 1966 pak byla úřednicí v Ústavu pro elektrotechniku ČSAV. Následně až do roku 1985, kdy odešla do důchodu, pracovala jako referentka propagace a odbytu ve Státním nakladatelství dětské knihy (později nakladatelství Albatros).

Ještě dva díly...

Po včerejším Případu dvou sester se můžete těšit ještě na dvě pokračování. I v nich kapitán kriminálky Vašátko (V. Preiss),  normální stárnoucí muž v letech, jenž jako vdovec žije sám a má rád svůj klid, řeší případy s malířem Horácem (D. Matásek).

Případ dvou básníků
Kristián Vích je matematik blížící se čtyřicítce. Potají chodí s Terezou, manželkou neurvalého kolegy. Milenci chystají Terezin rozvod a společný život. Despotická Víchova matka má ale pro syna jiné plány a mezi jeho kolegyněmi má svoji favoritku. Jednoho dne je Kristiánova mrtvola nalezena plovoucí v řece a pachatel je pochopitelně neznámý. Paleta podezřelých je velmi široká, ale kdo z nich měl největší zájem na tom zbavit se sympatického Kristiána? Zásadní roli sehraje důkaz spojený s Víchovým neobvyklým koníčkem. Bavila ho totiž počítačová poezie, což jsou básně, které tvoří sám počítač a které mají díky tomu surrealistický až dadaistický nádech. Jedna z takových básní v kombinaci s paperbackovými krváky, které si Víchovi bývalí spolupracovníci navzájem půjčují ke čtení, posune případ do nečekaných rovin.

Případ dvou manželek
Horác byl hostem u svého dávného kamaráda Zdeňka, který žil v osamělém domě na břehu jezera společně se současnou manželkou, ale i bývalou ženou. Během návštěvy je svědkem dvou podivných úmrtí. Protože se ale do žádných případů už nechce zaplétat, opouští krásné místo, aniž by si udělal na události jasný názor. Po dvou letech ho ale vlivem okolností přepadnou pochyby, zda jednal správně, a tak přichází za Vašátkem, aby spolu vnesli do případu jasno. Oba dojdou k názoru, že ve Zdeňkově domácnosti došlo k vraždě, a také odhalí pachatele. Zbývá ho už jen usvědčit...

Zdroj ČT

Přečtěte si
majojo
28. 1. 2019 • 11:50

Patrně se velice mýlím, ale měla jsem pocit, že v knížkách se kriminalista jmenoval Vašinka....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.