David (10) z Vlčnova: Novým králem je fotbalista | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

David (10) z Vlčnova: Novým králem je fotbalista

Družina legrútů se svým novým králem Davidem.
Družina legrútů se svým novým králem Davidem. (Foto: archiv Petra Chaloupky)

Tradiční krojový ples ve Vlčnově měl jako vždy na konci ledna zlatý hřeb. Představení nového krále. Tím letošním bude na slavné Jízdě králů David Chaloupka (10). 

Začátek kralování čeká žáka 4. třídy uherskohradišťské základní sportovní školy nachlup přesně za čtyři měsíce, podle tradice poslední májovou neděli, letos 26. května. To se ve slovácké obci pojede Jízda králů a on bude s růží v ústech na koni v čele královské družiny legrútů ročníku 2001.„Právě tito kluci si vybrali našeho Davida, přišli k nám a zeptali se, zdali do toho jdeme. Tohle se tu neodmítá,“ říká hrdý královský otec Petr Chaloupka (46).

Na plese doprovázel syna s manželkou Irenou (43) a královou sestrou Julií (14). Všechno proběhlo, jak mělo, král asi zažil nejdelší noc svého života. „Všechno bylo krásné, přišli jsme domů v půl třetí. Na Jízdu se moc těším, bude to chtít hodně nácviku. V kroji to bylo bezva, stejně rád mám ale fotbalový dres,“ říká klučina, který válel na plese a válí i na fotbalovém trávníku coby záložník.

Kde se jízda vzala?
Najít krále je výsadou jinochů, kteří v daném roce dovrší 18 let. Obcházejí rodiny chlapců ve věku od deseti do 12 let a přemlouvají je, aby jim »daly syna za krála«. Jízda králů vznikla podle některých výkladů v dobách, kdy spolu soupeřili chlapci při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Její druhý původ vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Víte, že...
...jízda králů je od roku 2011 zapsána na světové listině nehmotného kulturního dědictví organizace UNESCO?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.