Rohatá hvězda Přístavu: Olda, nejslavnější kozel na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rohatá hvězda Přístavu: Olda, nejslavnější kozel na světě!

Manažer pivovaru Petr Kofroň ho ocenil.
Manažer pivovaru Petr Kofroň ho ocenil. (Foto Kozel, TV Prima, ara)

Žijícím symbolem pivovaru ve Velkých Popovicích je již osmdesát let sympatický kozel. Za tu dobu se v místní ohradě vystřídalo mnoho desítek kusů tohoto přežvýkavce. Ten předposlední se stal i televizní hvězdou. Po jeho smrti nyní přišel nový kozel Olda a za všechny své předchůdce si vychutnal smetánku v podobě unikátního vyznamenání.

Kráčející kozlík se na plechových cedulích u vstupu do hostinců objevil již téměř před sto lety, takže patří mezi nejstarší a nejznámější symboly českých výrobků. Byl registrován jako obchodní značka již 1. března 1922.

Nabral ho na rohy
Ve třicátých letech minulého století značka ožila, když příznivci pěnivého moku dovezli do pivovaru živého kozla z Užhorodu. „O živého maskota pečoval kozlovod, který se staral nejen o krmení a potřebný úklid, ale také kozla česal a natíral mu kopyta leštidlem. V roce 1939 Olda svého ošetřovatele nabral na rohy tak, že o tom psala i Národní politika,“ prozradila s úsměvem Ivana Volfová, zástupce Návštěvnického centra pivovaru, které má Oldu na starost. Po válce chlívek osiřel a další živý kozel se zde objevil až koncem 60. let. Tuto tradici udržují pivovarští do dnešních dnů, kozel se stal součástí propagačních materiálů, televizních reklam, láká příznivce k návštěvě pivovaru a bývá důležitým účinkujícím na všech kulturních akcích.

Jméno po ošetřovateli
V 70. letech do pivovaru přivedl ředitel František Bílek kozla Oldu I. Jméno získal po svém ošetřovateli Oldřichu Lencovi, který byl současně pracovníkem stáčírny. Jméno Olda se od té doby dědí z kozla na kozla. Není přesně zmapováno, kolik kozlíků se již v ohradě pivovaru vystřídalo. Určitě jich ale bylo za tu dobu několik desítek. Současný kozel Olda je tříletý kozlík, kříženec kozy hnědé a kozy anglo- nubijské a je v pivovaru od podzimu minulého roku, od smrti jeho předchůdce z cirkusu, který byl v pivovaru od roku 2014 a lidé ho znají z televizních reklam i primáckého seriálu Přístav. V historii byli opatřováni kozli z blízkých i vzdálenějších chovů, o čemž svědčí i jména, jako jsou například Olda z Chlumu nebo Olda z Pelhřimova. Současný kozlík je tříletý a poskytla ho jeho ošetřovatelka Hana Šabacká ze svého chovu ve Velkých Popovicích.

Koš plný dobrot
Ředitel pivovaru Petr Kofroň se rozhodl udělit kozlu – a jeho prostřednictvím i všem jeho předchůdcům – vyznamenání Za zásluhy o propagaci velkopopovického piva. „Velmi dobře si uvědomujeme, co pro reprezentaci českého piva Olda znamená. Jsem proto rád, že mohu našemu symbolu veřejně poděkovat a popřát mu hodně sil k bezchybnému vykonávání jeho důležitého a potřebného poslání,“ řekl dojatý Kofroň. Součástí ocenění je doživotní zaměstnanecký kontrakt v pivovaru, doživotní služby osobního asistenta, dvakrát ročně příjemně strávený den s kozou, vystavení vyznamenání na ohradu výběhu a dárkový koš plný vybraných kozlích dobrot.

Je zaměstnanec
Pozor! Kozel Olda je úředně veden jako pracovník na oddělení Turismu a péče o historické dědictví ve středisku 110360. Lákají na něj do pivovaru nejenom ty nejmenší návštěvníky. Možná že všichni ti přežvýkaví Oldové historie mají zásluhu na tom, že Velkopopovický Kozel Černý je nejprodávanější českou pivní značkou v zahraničí. Mééééé...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.