Pan Tau se rozloučil před 30 lety: Odešel ve velkém stylu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pan Tau se rozloučil před 30 lety: Odešel ve velkém stylu!

Legendární Pan Tau
Legendární Pan Tau (Robert Klejch, archiv)

Mlčenlivý, ale okouzlující Pan Tau byl miláčkem českých diváků. Naposledy čaroval buřinkou a zamával v lednu před 30 lety. Po desítkách seriálových dílů odešel ve velkém stylu v celovečerním filmu, kde si zahrál dvojroli.

Poklepal na buřinku, přejel prsty přes její okraj. Navždy Pan Tau zmizel do tmy v lednu 1989. Jeho poslední dobrodružství se tvůrci rozhodli pojmout naprosto jinak, jako by jeho představitel Otto Šimánek (†67) hrál sám sebe. Byla to jeho poslední velká filmová role.

Morous i optimista

S postavou Šimánek splynul dokonale a podle pamětníků si dvojroli ve filmu užíval. Zahrál si totiž dva naprosto rozdílné muže. Sešlého herce Karáska, morouse, který nerozumí své dceři ani vnukům a jemuž z bývalých úspěchů zbyly jen vzpomínky. Druhou rolí pak byl věčně optimistický kaskadérský záskok Novák.

Pro dospělé

„Když jsem viděla ten poslední film Pan Tau, tak mi to hrozně připomnělo, že to je o nás,“ prozradila Šimánkova dcera Alexandra v cyklu České televize Předčasná úmrtí. Snímek je více pro dospělé a naprosto se liší od přechozích, ve kterých se Pan Tau divákům představil. Pouhé tři roky po jeho natočení herec zemřel.

Poprvé ještě němý

Poprvé se Pan Tau snesl z nebe v roce 1966, kdy vstoupil na obrazovky pilotní díl budoucího seriálu ještě jako němý film. K životu příběhy tajemného pána v černém obleku s deštníkem a kouzelnou buřinkou přivedli scenárista Ota Hofman (†61) a režisér Jindřich Polák (†78). Za 22 let vzniklo 33 dílů seriálu ve třech řadách a tři celovečerní filmy: Poplach v oblacích a Od zítřka nečaruji v roce 1979 a Pan Tau v roce 1989. Autor scénáře Hofman zemřel jen pár měsíců po premiéře 17. května 1989.

Má sochu v Třešti

V Třešti na Jihlavsku odhalili 11. listopadu 2011 jako poctu rodákovi Otto Šimánkovi čtyřmetrovou dřevěnou sochu filmového Pana Tau.

Víte, že...

...se v příbězích Pana Tau kromě Jana Wericha (†75) či Vladimíra Menšíka (†58) objevila třeba i Ivana Trumpová (69) v dílu Pan Tau na horách (1970)?

Návrat pána s buřinkou?

Pokud se vydaří plány německé společnosti Caligari, už příští rok by mělo na obrazovky zamířit 52 nových půlhodinových dílů a dva celovečerní filmy s Panem Tau. Společnost už před dvěma lety zaplatila zálohu na autorská práva potomkům Poláka a Hofmana. Jestli se na výrobě bude podílet i Česká televize, zatím není jasné, stejně jako obsazení hlavního hrdiny.

 Avengers po našem. Trailer na fiktivní film, ve kterém řádí Pan Tau a jeho parta proti Rudé mašině

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.