Pohádková podívaná: Ledové království v Jeskyni víl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohádková podívaná: Ledové království v Jeskyni víl

Rampouch vzniká postupným zamrzáním kapek vody, které tak vytvářejí tvar připomínající krápník.
Rampouch vzniká postupným zamrzáním kapek vody, které tak vytvářejí tvar připomínající krápník. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Jako v pohádce to vypadá v těchto dnech v Jeskyni víl nedaleko Kyjova na Děčínsku. Pískovcový skalní převis zdobí unikátní ledová výzdoba.

Zatímco ze stropu visí dlouhé rampouchy, od země se tvarují tzv. víly. „Jsou to ledové útvary připomínající pohádkové bytosti, zároveň jsou také velmi křehké, právě jako víly,“ vysvětluje původ názvu Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko. 
Do jeskyně za ledovou krásou míří každoročně stovky turistů. Mezi nimi také například Jaroslav Vacek (68) z Děčína. „Je to nádhera, rozhodně to stojí za to. To se nikdy neomrzí,“ řekl Aha!. Jan Vlček (22) si přišel užít podívanou do jeskyně vůbec poprvé: „Neuvěřitelný, úplně mě to naplňuje energií.“

Pro záběr krásu ničí
Vrásky na čele přidělávají správcům parku návštěvníci s fotopřístroji. U křišťálových monumentů zapalují pro větší efekt svíčky, jenže teplo krásu ničí. „Na jaře tu naplníme i dva pytle od brambor vypálenými svíčkami,“ stěžuje si Salov. Ledový »křišťál« je v jeskyni k vidění minimálně do konce března.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.