Našli hrobku Kleopatry?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Našli hrobku Kleopatry?!

Najdou archeologové pod zemí to, co hledají?
Najdou archeologové pod zemí to, co hledají? (Foto Profimedia.cz)

Archeologové a historici jsou v transu: Nedaleko egyptské Alexandrie zřejmě našli po staletí hledanou hrobku královny Kleopatry VII. a římského generála Marka Antonia! Vědci teď svatyni budou pomalu a velmi opatrně odkrývat.

K neskutečnému průlomu v pátrání po místě posledního odpočinku legendárního páru došlo jen pár dní poté, co archeologové objevili v běžné komerční zástavbě na stejném nalezišti Taposiris Magna, asi 30 km od Alexandrie, pod jednou cihlovou budovou královskou síň z období Ramsese II. „Dlouho hledaná hrobka Marka Antonia a Kleopatry může být nyní konečně odkryta. Věřím, že se to podaří velmi brzy. Víme přesně, kde máme kopat. Já osobně doufám, že tito dva velikáni lidských dějin budou pohřbeni spolu,“ uvedl přední egyptský archeolog Zahi Hawass (71).



Jak zemřeli?

Příběh velké lásky, intrik a zrady Kleopatry VII. a Marka Antonia je jedním z nejznámějších ve světové historii. Psal o něm i William Shakespeare, Hollywood o něm v roce 1963 natočil výpravný trhák Kleopatra s Elizabeth Taylorovou (†79) a Richardem Burtonem (†58) v hlavních rolích s tehdy nevídaným a několikrát překročeným rozpočtem 44 milionů dolarů, což se dá dnes přirovnat k částce 8 miliard korun!


Kleopatra VII. byla poslední egyptskou vládkyní pocházející z dynastie Ptolemaiovců, po její smrti tato severoafrická země padla do područí Římanů. Soudí se, že oba s Markem Antoniem po prohrané bitvě spáchali 30 let před naším letopočtem sebevraždu. On nalehl na meč, ona se otrávila hadím jedem. Kleopatře bylo v té době teprve 39 let. Další hypotéza ale tvrdí, že byli na Octavianův příkaz zavražděni.
A objevení jejich hrobky do jejich smrti může vnést nové poznatky.

Víte, že...
...Liz Taylorová byla první herečkou historie, která jako Kleopatra pokořila magickou hranici 1 milion dolarů za roli. V dnešních relacích to odpovídá honoráři přes 180 milionů korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.