Agent CIA Tony Mendez (†78): Zemřel mistr převleků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Agent CIA Tony Mendez (†78): Zemřel mistr převleků

Mendez dostal medaili od prezidenta Cartera.
Mendez dostal medaili od prezidenta Cartera. (Foto Profimedia.cz, ara)

V sobotu zemřel jeden z nejpozoruhodnějších agentů historie americké zpravodajské služby CIA. Tony Mendez (†78) si vysloužil nejen prezidentské vyznamenání, ale také Oscara a Zlatý glóbus. Jeho odvážnou akci proslavil Ben Affleck (46).

Normálně hrají herci tajné agenty, ovšem tenhle příběh začal naopak: CIA se vydávala za filmaře. Íránská islámská revoluce roku 1979 udělala z amerického spojence nepřítele a z amerických diplomatů se stala rukojmí. Šest z nich dokázalo utéct a skrylo se na kanadské ambasádě. Zpravodajci do Teheránu vyslali mistra převleků Mendeze.
Ten v Hollywoodu jako krytí založil produkční společnost, natiskl vizitky a plakáty fiktivního chystaného filmu Argo. »Štáb« pak jezdil po Íránu a předstíral hledání lokací pro natáčení, než 27. ledna 1980 prošel pasovou kontrolou a odletěl linkou do Švýcarska. I se šesti americkými diplomaty, z nichž udělal kanadské filmaře poté, co jim Ottawa vystavila pasy a CIA zfalšovala víza.



Grafik agentem

Mendez původně vystudoval výtvarné umění, v pětadvaceti odpověděl na inzerát poptávající grafika. Z něj nebylo poznat, že jde o CIA. Nicméně na nabídku kývnul. Špionům padělal dokumenty a pomáhal s převleky, zejména když se potřebovali vypařit z Asie. Spolupracoval i s maskéry z Hollywoodu. „Také chtěl vědět, jak své triky dělají kouzelníci, mohlo se to hodit,“ řekla rádiu NPR jeho manželka Joanna, s níž se poznal v řadách CIA.

V roce 1990 Tony odešel do výslužby, poté napsal čtyři knihy pamětí. Před 10 lety mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. „Ještě s manželkou stihl vydavateli odevzdat novou knihu, pak odešel s vědomím, že všechny své příběhy dokončil,“ informovala o Tonyho úmrtí jeho (literární) agentka Christy Fletcher.

Byl to hrdina
„Byl to pravý americký hrdina. Nebažil po ocenění či slávě, prostě sloužil vlasti. Jsem pyšný, že jsem mohl vyprávět jeden z jeho příběhů,“ vzdal mu hold Ben Affleck, který skutečný snímek Argo (oceněným mj. Oscarem i Zlatým glóbem za nejlepší film roku 2012) režíroval a Mendeze sám ztvárnil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.