10 let od přistání kapitána Sullyho: Zázrak na Hudsonu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 let od přistání kapitána Sullyho: Zázrak na Hudsonu!

2009 Pasažéři po nouzovém přistání na hladině Hudsonu čekají na záchranu.
2009 Pasažéři po nouzovém přistání na hladině Hudsonu čekají na záchranu. (Foto Profimedia.cz, Getty Images)

Nejen Amerika si v těchto dnech připomíná 10. výročí hrdinského činu kapitána Chesleyho Sullenbergera (64). Ten 15. ledna 2009 krátce po startu s Airbusem A320, jehož motory ztratily tah po kontaktu s hejnem hus, nouzově přistál na řece Hudson a zachránil tak životy všech 150 cestujících a pěti členů posádky.

U příležitosti kulatého výročí si skupinka několika tehdejších pasažérů let US Airways 1549 z New Yorku do Charlotte zopakovala. Startovali ve stejný čas, všichni dokonce seděli na totožných místech jako tenkrát. „Ve chvíli, kdy jsme přelétali nad místem nouzového přistání, tedy minutu po půl čtvrté odpoledne a šest minut po startu, jsme se shromáždili uprostřed letadla a připili si šampaňským,“ prozradil cestující Steve O´Brien.

Překvapení v cíli

Let tentokrát proběhl bezproblémově a po přistání čekalo na cestující příjemné překvapení. Kromě salv z vodních kanonů je přímo na letišti čekal samotný kapitán Sullenberger, přezdívaný Sully. Hlavní hrdina události, pro niž se vžila přezdívka Zázrak na Hudsonu, si s každým padl do náručí. „Dokázali jsme tehdy i za velmi složitých okolností odvést skvělou práci, takže je co slavit,“ pravil Sullenberger, jenž rok po nehodě odešel na odpočinek. Od té doby nárazově dělá televizního experta na leteckou bezpečnost a občas se vyjadřuje k americké politice. „Ta událost všechny, co jsme tenkrát seděli v letadle, stmelila. Navázali jsme řadu přátelství, která trvají dodnes. Nestresujeme se maličkostmi a vážíme si času, který díky kapitánu Sullymu na tomhle světě ještě máme,“ svěřil se další z pasažérů Eric Stevenson.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.