V Krkonoších platí 4. stupeň nebezpečí: Nedělejte kraviny budou padat laviny! Kolik naměříme stupňů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Krkonoších platí 4. stupeň nebezpečí: Nedělejte kraviny budou padat laviny! Kolik naměříme stupňů?

Polohu zasypaného člověka odhalí pes nebo moderní technika, pak ale přijdou ke slovu staré dobré lopaty.
Polohu zasypaného člověka odhalí pes nebo moderní technika, pak ale přijdou ke slovu staré dobré lopaty. (Foto ara)

Laviny jsou na spadnutí! A to doslov... Horská služba vyhlásila 4. stupeň lavinového nebezpečí. Vyšší se v našich horách nepoužívá. A hned se pustila do tréninku vyprošťování obětí ze sněhové pasti. 

Na hřebenech Krkonoš leží dva metry sněhu a stále padá další. Reálně hrozí pád lavin. „Nedoporučujeme návštěvníkům hor, aby navštěvovali turistické cesty nebo skialpinistické trasy, které procházejí lavinovými katastry, a nedoporučujeme pohyb na svazích o sklonu větším než 25 stupňů. Hrozí samovolné uvolnění lavin, a tím pádem je možnost dojezdu lavin i na tyto turistické cesty,“ varoval včera Pavel Jirsa, náčelník krkonošské horské služby.

Čtvrtý stupeň vyhlásili v našich nejvyšších horách naposledy před sedmi lety. Kromě lavin hrozí nezodpovědným turistům i další nebezpečí. Sněhu je tolik, že tyčové značení na vrcholcích je zaváté a snadno se mohou ztratit.

Cvičili se psy

Záchranáři chtějí být připravení. Včera se čtyřicet členů horské služby se dvaceti lavinovými psy pustilo do cvičení, jak vyprostit člověka ze sněhu. „Figuranta zahrabeme do sněhu, a úkolem psa je ho najít. Procvičujeme také práci s lavinovými vyhledávači, děláme testy sněhové stability a další věci, které jsou pro naši práci potřeba,“ popsal záchranář Pavel Cingr.

Sníh chtěli odstřelovat

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí byl v Krkonoších naposledy vyhlášen v únoru 2012, předtím v únoru 2009 a také v únoru roku 2006. Nejkritičtější byla ale situace v lednu 2002, kdy se uvažovalo i o odstřelu lavin. Nejmohutnějších masa sněhu v novodobé historii o ploše 20 hektarů sjela v únoru 2015 do Modrého dolu a dokonce vyjela do protisvahu. Nikoho nezranila. V únoru 2015 zavalila v krkonošské Studniční jámě lavina lyžaře (†28), který na místě zemřel. Tehdy platil 3. stupeň nebezpečí.

Nebezpečí lavin

1. stupeň: Sněhová pokrývka je stabilní, ohrožení frekventovaných cest je nízké. Pokud se sníh uvolní, většinou se zastaví ještě na svahu. Dochází při něm k sedmi procentům lavinových nehod.

2. stupeň: Sněhová pokrývka vykazuje na některých strmých svazích jen střední stabilitu. Jinak je zpevněná vcelku dobře. Dochází při něm k 34 % lavinových nehod.

3. stupeň: Hrozí i samovolné uvolnění laviny. Nesmí se vstupovat na svahy se sklonem nad 35º, zvýšená opatrnost platí na svazích nad 30º. Uzavírají se turistické cesty. Dochází při něm k 47 % lavinových nehod.

4. stupeň: Situace je akutní. Dají se očekávat samovolné laviny velkých rozměrů, které mohou sjet až na dno údolí. Nikdo kromě profesionálů by neměl vstupovat na svahy v lavinových oblastech. V českých podmínkách se vyhlašuje jen minimálně, ale dochází při něm k 12 % lavinových nehod.

5. stupeň: Katastrofická situace. Nebezpečí hrozí prakticky všude. Pád laviny je jen otázkou času. Evakuují se vesnice v údolích, uzavírají silnice. V našich podmínkách se nevyhlašuje.

Jak bude?

Dnes: zataženo, ojediněle slabý déšť, na horách sněžení, den 3 až 7 °C, na horách kolem 0 °C.

Zítra: polojasno až oblačno, déšť, na horách sníh -2 až +2 °C, na východě až -4 °C, v Čechách k ránu oteplování, den 4 až 8 °C. 

Pátek: oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky noc -2 až +2 °C, den 0 až +4 °C.
Sobota: polojasno, ráno mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení, noc -10 až -3 °C, den
-3 až +1 °C.

Neděle: oblačno až zataženo, slabé občasné, noc -10 až -3 °C, den -3 až +1 °C.

Kdo vyhrabe Poštovnu?

Čtyři metry sněhu! Pod takovou bílou peřinou se ocitla Česká Poštovna Anežka na Sněžce. „Zaměstnanci opouštěli budovu narychlo za dramatických okolností,“ řekl její správce Dalibor Blaha. Momentálně je nedostupná, protože zůstala »pohřbená« pod navátým sněhem. Kdo má lopatu a chuť může jít pomoct. „Chtěli bychom se tam dostat už ve středu, ale proházet se ke dveřím nebude legrace,“ dodal Blaha.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.