Meteorologové: Hory zasáhne vichřice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Meteorologové: Hory zasáhne vichřice!

Ponoříme do pravé zimy.
Ponoříme do pravé zimy. (Reuters)

Silný vichr a déšť, na horách vichřice a sněžení. Předpověď meteorologů neslibuje na pracovní týden žádnou změnu, až před víkendem fičet přestane, ochladí se a sněhové vločky se mají snášet na celé Česko. Ponoříme do pravé zimy.

Přes dva metry bílé nadílky si lyžaři užívají na vrcholcích Beskyd a Krkonoš. „Tolik sněhu nebylo v lednu posledních 14 let. Sněžení bude pokračovat, ale tento týden už nebude na srážky tak bohatý, jako ten minulý,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Pozor si musí dávat hlavně řidiči v horkých úsecích silnic, jízdu jim budou znepříjemňovat sněhové jazyky.
„Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou je zažehnán. Dnes bude díky dešti sníh tát, ve čtvrtek by však mělo napadnout dalších pět centimetrů,“ uvedla meteoroložka s tím, že celkově se situace má uklidňovat.

Božímu Daru se vyhněte
Na Božím Daru, kde kalamitní stav stále platí, to podle Honsové bude větší divočina. Tam má pořádně chumelit, a navíc dost foukat.

Hrozí laviny, tyče nejsou vidět
V Krkonoších po vydatném sněžení v minulých dnech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice a je možné, že ještě vzroste. Horská služba má ve výhledu na dnes uvedený již čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. „Předběžně na to upozorňujeme. Bude ale záležet na počasí a na výsledcích měření v terénu, podle toho rozhodnutí padne. V úterý ráno budeme chytřejší,“ řekl včera náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Čtvrtý stupeň znamená vysoké nebezpečí lavin a možnosti túr jsou velmi omezené. Je nejvyšším stupněm vyhlašovaným v Krkonoších. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu. Horská služba také nedoporučuje kvůli silnému větru a místy zavátému tyčovému značení hřebenové túry.

Jak bude?
Dnes: proměnlivá oblačnost, čerstvý vítr, sněhové přeháňky. Den 0 až +4 °C, na horách kolem –2 °C, tvorba sněhových jazyků.
Zítra: zataženo až oblačno, na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle občasný déšť. Noc –1 až +3 °C, den teploty 2 až 6 °C.
Čtvrtek: polojasno až oblačno, místy déšť, občasné sněžení. Noc –2 až +2 °C, na severovýchodě až –4 °C, den 3 až 7 °C.
Pátek: oblačno až polojasno a místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, v nížinách srážky dešťové. Noc –2 až +2 °C, den 0 až 4 °C.
Sobotu: oblačno až zataženo, místy občasné sněžení. Noc –4 až 0 °C, den –1 až +3 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.