Rádce Aha!: Netradiční využití medu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha!: Netradiční využití medu

 (Dan Černovský)

»Med sto nemocí léčí a tisícům předchází«, praví jedno staré čínské přísloví. Nejčastěji si dáváme med do čaje při nachlazení nebo chřipce. Tím ale jeho zázračné účinky rozhodně nekončí. K čemu všemu se dá použít a jak vybrat kvalitní?

• Na nervy i nespavost
Díky svým blahodárným účinkům se med používá i jako lék, kterým se dá předejít různým nemocem. Denní doporučená preventivní dávka je jedna polévková lžíce medu. Z ní si lze připravit i medový nápoj, a to buď smícháním s vodou, který lze pít při neurotických potížích ráno nalačno, nebo smícháním s vlažným mlékem večer, pokud vás trápí nespavost.

• Hojení ran
Medem proti poranění a bolákům. Tohle využití medu je sice pozapomenuté, ale účinné. Dokonce tuto metodu praktikují i někteří současní lékaři. Hojí totiž rány rychleji než některé běžné léčebné prostředky. Med zmírňuje otok rány, odnímá z ní odumřelé buňky a bakterie, čímž ji čistí a podněcuje tvorbu nové tkáně.

Jak na to?
1. Na gázu naneste tolik medu, aby bylo poranění po přiložení dostatečně pokryto. Medem můžete potřít i okolí rány. Gázu obvažte a zábal měňte jednou denně.

2. Při převazu med z rány neodstraňujte, odstraňte z rány zbytky odumřelé kůže (pinzetou nebo měkkým kartáčkem). Ránu zakryjte opět novou gázou s medem a zavažte obvazem.

• Na popáleniny
Popáleniny menšího rozsahu, které nevyžadují lékařské ošetření, rychle zchlaďte a následně několikrát denně potírejte medem.

• Ničí bakterie
Med je ceněný i pro své antibakteriální účinky. Bakterie potřebují k životu a rozmnožování vodu, zbytky buněk a teplo. Cukry v medu jim potřebnou vodu berou a s vodou, kterou »vysají«, odplavují i odumřelé buňky a tkáně. Navíc med má kyselou reakci, ve které většina bakterií nepřežije.

Pozor, je často falšovaný!
Med je u nás jedním z nejčastěji falšovaných výrobků. Často se pančuje přidáváním cukru, cukerných sirupů nebo se dobarvuje karamelem. A také se nešetrně zahřívá, aby byl tekutý. Přirozenou vlastností medu je totiž krystalizace, ke které dochází nejpozději rok od stočení medu. Někteří výrobci jej ale nešetrným zahříváním znovu uvádějí do tekutého stavu, čímž naoko med »omlazují«.

Zkrystalizovaný není starý
Krystalizace je přirozená vlastnost medu a nijak tím neztrácí na kvalitě. Pokud med šetrně zahřejete, krystalky se rozpustí a med bude zase tekutý. Buď ve vodní lázni, nebo zabalením sklenice a položením na topení.

Od ověřeného včelaře
Jak kvalitní medy opravdu jsou, prozradí až podrobná laboratorní analýza. Jenže tu si běžný spotřebitel neudělá. Na co tedy spoléhat? Na medy kupované přímo od ověřeného včelaře. Čím je totiž delší cesta medu od včel ke spotřebiteli, tím to jde s jeho kvalitou strmě dolů. Včely totiž umějí bezchybný med, jediné, co jej může zkazit, je zásah člověka. A jak ukazují testy z minulých let, kvalita medů od velkovýrobců je mizerná.

Bublina napoví
Pokud není med zkrystalizovaný, otočte ho dnem vzhůru. Vytvoří se kulovitá bublina, která putuje nahoru. Pokud se pohybuje v medu rychle jako v kompotu, obsahuje výrobek více vody, než by měl. Zralé, kvalitní medy jsou husté i v teplé místnosti.

Do mikrovlnky nepatří
Dávka energie, kterou vydá mikrovlnná trouba, je velká a zahřívání není rovnoměrné. Med se může místy přehřát a poškodit. Přijde tak o cenné látky, které obsahuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.