Bílá nadílka 30 cm sněhu za 24 hodin: Na svazích radost, na silnicích starost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Bílá nadílka 30 cm sněhu za 24 hodin: Na svazích radost, na silnicích starost!

Doprava kolabuje.
Doprava kolabuje. (Foto ara)

Pohádková krajina a ráj lyžařů, ale i trápení pro řidiče a silničáře. Na české a moravské hory se stále sype sněhová nadílka. Místy napadlo i 30 centimetrů za 24 hodin. Na hřebenech teď leží dva metry sněhu.

Lyžaři vzali včera sjezdovky útokem. Do zimního střediska Bedřichov v Jizerských horách jich v sobotu ráno přijelo tolik, že zaplnili všechna parkoviště, a dopravu musela řídit policie. „Návštěvnost vysoce převyšovala průměr. Takové dny vždy patří mezi nejlepší v roce,“ nešetřil chválou Jaroslav Vrzgula z areálu Bílá v Beskydech. V neděli už měly níže položené sjezdovky problémy s oblevou. Ve vyšších polohách ale připadlo až třicet centimetrů nového sněhu. Silničáři opět vyjeli se vším, co mají k dispozici. Problémy měly tradičně kamiony na D1 na Vysočině. Město Boží Dar v Krušných horách kvůli závějím stále zakazuje řidičům vjezd do centra.

JAK BUDE?
DNES: zataženo s deštěm, na horách sněžení, den 0 až 4 °C, na horách –6 °C, večer tvorba náledí nebo zmrazků.
ZÍTRA: oblačno až zataženo a místy občasné sněžení, noc –3 až –1 °C, na východě až –7 °C, výskyt náledí nebo zmrazků, den 0 až 4 °C.
STŘEDA: oblačno až polojasno, občasný déšť se sněhem nebo sněžení, noc –1 až 3 °C, den 2 až 6 °C.
ČTVRTEK: polojasno během dne od severozápadu zataženo s občasným deštěm, na horách sněžení, noc –3 až 1 °C, den 2 až 6 °C.

Ochladí se v únoru
Meteorologové varují před větrem, který by dnes na hřebenech hor mohl mít i rychlost 110 km/h, tedy sílu vichřice. Pořádně foukat bude ale i v nížinách. Tento týden by měl být relativně teplý. V nížinách zaprší, na horách bude sněžit. Na začátku února se ale ochladí. Podle odhadu meteorologů bude přes den kolem nuly a noci budou mrazivé i v nížinách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.