Zpěvák Pavel Novák (†64): Tohle »dědictví« syn nechtěl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zpěvák Pavel Novák (†64): Tohle »dědictví« syn nechtěl!

Pavel Novák ml. s fotografií otce, s jehož písničkami koncertuje po republice
Pavel Novák ml. s fotografií otce, s jehož písničkami koncertuje po republice (Pavel Novák, archiv)

Je to už deset let, co na rakovinu prostaty po osmiletém boji zemřela pěvecká legenda Pavel Novák (†64). A osud je krutý. Rodové prokletí rakoviny prostaty se teď vznáší nad jeho synem Pavlem Novákem ml. (55), který jde i v profesi ve šlépějích otce.

Už teď v létě stouply Pavlovy hodnoty PSA přes 4 a to velmi znepokojilo lékaře. Podstoupil biopsii prostaty. Ani biopsie ale nemusí odhalit nádor. Dvanáct odebraných vzorků nepokryje celou prostatu. „Vzorky byly negativní, ale PSA stále vysoké. Tak jsem teď absolvoval magnetickou rezonanci, její výsledky budu vědět za dva týdny,“ říká Novák, který chce stůj co stůj vědět, na čem je.

„Nemíním se krčit v koutě a čekat, až to přijde. Když budu vědět, že mám v sobě těžkého protivníka, chci se s ním rvát,“ říká rozhodně Novák, který ví, že když se rakovina prostaty odhalí v počátku, je velká úspěšnost vyléčení. „Jen se musí člověk smířit s tím, že třeba bude muset v životě něco oželet. Spousta chlapů má strach, že třeba při operaci přijdou o své mužství,“ komentuje Pavel a ptá se: „Jenže co má v životě větší cenu? Lidský život, nebo sex? I kdyby moje léčba vyžadovala zákroky, které by znamenaly problémy s erekcí, nebudu váhat ani minutu,“ přiznává Novák.

Tichý zabiják
Ptoto teď zpěvák hodlá po městech instalovat výstavu fotografií slavného českého fotografa Jindry Štreita ze Sovince. „Výstava se jmenuje Tichý zabiják a mapuje lidi a jejich léčbu. I můj otec tam má dvě velice emotivní fotografie. Výstava má hlavní význam v osvětě. Každý muž po padesátce by se měl nechat vyšetřit a ti, co mají rodinné predispozice jako já, tak tuplem a daleko dříve.“

Pavel Novák starší (†64): Zpěvák podlehl rakovině prostaty po osmiletém boji v přerovské nemocnici 11. února 2009. Mezi jeho největší hity patří Nádherná láska, Vyznání, Pihovatá dívka, Malinká, Chci zapomenout, Jdou panenky trávou, Asi, Chodím, Odpovím ti la la la, Pojď se projít, Morava, Podivný spáč, Den mi tě odnes, Jaký jsem, Hvězdy, Tvůj vlak, Nesmíš mi lhát, Hádej, hádej, Žofie.

Pavel Novák mladší (55): Od roku 2010 chodí pravidelně na kontroly do Fakultní nemocnice v Olomouci. Po operaci otce mu sdělili, že je tady velká pravděpodobnost dědičnosti. Absolvoval už vyšetření PSA, později i vyšetření ultrazvukové a i přes konečník. Teď podstoupil ještě magnetickou rezonanci. Novák jezdí po republice s koncertním pořadem s největšími hity svého otce i se svými písničkami a také s dětskými pořady svého otce.

Jak probíhá biopsie prostaty?
Provádí se ambulantně pod ultrazvukovou kontrolou pomocí sondy zavedené do konečníku. Během výkonu se odebírá z tkáně prostaty minimálně deset vzorků (závisí na velikosti prostaty a počtu předchozích biopsií).

Co je to rakovina prostaty?
Postihuje muže převážně po padesátém roce života a je u nich nejčastějším nádorovým onemocněním. Onemocnění zpočátku probíhá bez jakýchkoli příznaků. Počáteční stav karcinomu prostaty je však většinou právě jediným, který může být úplně vyléčen. Pokročilý karcinom prostaty lze také léčit, šance na úplné vyléčení je však podstatně nižší.



Přečtěte si
vuhp
14. 1. 2019 • 15:45

Pavel Novák starší psal i pěkné knihy. Byl to velice statečný člověk, který se svou nemocí bojoval ze všech sil.Ještě před svou smrtí měl koncert na štědrý den , na náměstí . A v únoru pak zemřel. Jeho rodina se s ním rozloučila , velice pěkně.V městském domě byla vystavena jeho rakev, zněly tam jeho písničky, bylo tam mnoho lidí , voněla káva a byla tam taková příjemná atmosfera, tak jak si Pavel přál. Nevidím nic špatného v tom, že jeho syn , píše o svém zdravotním stavu a přeji mu zdraví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.