50 let od upálení Jana Palacha (†20): StB tajně ničila hrob a kradla věnce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

50 let od upálení Jana Palacha (†20): StB tajně ničila hrob a kradla věnce

Jan Palach.
Jan Palach. (Foto Aha! – Dan Černovský)

Ve středu uplyne padesát let od tragédie, kdy se centru Prahy upálil Jan Palach (†20). O tři dny později student filozofie rozsáhlým popáleninám podlehl. Život obětoval protestu proti sovětské okupaci. Chtěl probudit zemi z letargie, jako symbol vzdoru alespoň pořádně zatopil režimu a spustil netušené reakce.

Nebyl sám, krátce po jeho smrti se rozpoutal dominový efekt. Následovnici se mnohdy nechali inspirovat a jednali spontánně. Do toho měla plné ruce práce Státní bezpečnost, propagandisticky »do hry« vstoupili komunističtí pohlaváři a odvážný a obětavý čin zesměšnili. Marně, Janu Palachovi se podařilo aspoň jedno, stal se ikonou rezistence, národní hrdosti. „Podle dobové zprávy ministerstva vnitra bylo na území Československa od 16. do 31. ledna 1969 zaznamenáno celkem deset případů pokusu o sebeupálení,“ píše historik Petr Blažek ve své studii První následovník.

Byl tzv. živou pochodní č. 1. Po vpádu sovětských vojsk se Jan Palach (†20) upálil na protest proti okupaci Československa 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze. Okolnosti a pohnutky jeho činu jsou známy, postavil se proti potlačování svobod a samostatnosti země. Okolo 13.30 se nejprve načichal éteru, polil hořlavinou, zapálil a hořící běžel okolo kašny pod Národním muzeem, kde se jej pokusil uhasit výhybkář tramvají svým kabátem. S rozsáhlými popáleninami ho okamžitě převezli do nedaleké Legerovy ulice na kliniku popálenin.

Zemřel o tři dny později. Jeho smrt zasáhla celou zemi, pohřbu 25. ledna se zúčastnily desítky tisíc lidí. Prezident Svoboda vyjádřil soustrast rodině a vyzval mladé lidi, aby Palachova činu nenásledovali. Jan Palach si nepřál další mrtvé, ale mluvilo se o tom, že je prvním z organizované skupiny, která chce takto vystoupit proti režimu a že si pořadí upálení vylosoval. Inspirací Palachovi bylo prý sebeupálení vietnamských buddhistických mnichů na protest proti perzekuci buddhistů v jižním Vietnamu.

Víte, že...
…Státní bezpečnost exhumovala Palachovo tělo na Olšanských hřbitovech v roce 1973, ostatky zpopelnila, tajně převezla a uložila bez souhlasu matky (dodatečně si vynutila pod nátlakem podpis) do rodinného hrobu ve Všetatech? Policie nesnesla, že hrob na Olšanech byl pietním a symbolickým místem odporu veřejnosti. Přesto byl i prázdný dále hojně navštěvován.

StB tajně zničila Palachův hrob

Bezprostředně po smrti Jana Palacha v dopise čs. vládě nejvyšší sovětský šéf Leonid Brežněv varoval, že se to tady Husákovi a spol. »politicky začíná vymykat z rukou« a napsal, že »události po Palachově smrti nabírají nebezpečný politický charakter«! Hned se rozjela akce Státní bezpečnosti. V tzv. akci PLAMEN se např. 12. února 1969 důstojníci StB rozjeli do Berlína, aby projednali spolupráci s kolegy ze Stasi. Hrozilo, že někteří studenti v NDR přistoupí ke stejným činům jako Palach. Dále vyšetřovali studenty v Československu, zda jej k činu nedonutili, nenaváděli nebo jej nechtějí následovat. Vyšetřování bylo obrovskou politickou objednávkou a vyšetřovací spis měl 869 stran.

StB zadržovala korespondenci mamince Libuši Palachové, přestože šlo převážně o kondolence. Chovala se k rodině arogantně a ve spisech čin cynicky nazývala »atraktivní sebevraždou«. Následovala akce PALACH, kdy byli prověřování profesoři na FF UK. Mezi studenty vysokých škol se infiltrovaly desítky agentů a spolupracovníků. Byla to monstrózní akce. Vytvořily se podvrhy návodů o výrobě tzv. studeného ohně a další poznámky související s artisticko- -iluzionistickými a magickými praxemi.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Na trailer k filmu o Janu Palachovi se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.