Když v Česku sněží...Medvědi se radují, řidiči bědují: Jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Když v Česku sněží...Medvědi se radují, řidiči bědují: Jaké bude počasí?

Braň se, srabe!
Braň se, srabe! (Foto Zoo Praha – Petr Hamerník, Vysočina life and nature)

Sype se, sype. Česko pokryla bílá nadílka. Na horách jsou metrové závěje, ve městech v nížinách protivná břečka či jen prší. Řidiči si zoufají, radují se lyžaři, beznadějní romantici a lední medvědi z pražské zoo.

Zatímco silničáři a energetici mají plné ruce práce a nadávky se z nich sypou horem dolem, méďové z Prahy si konečně přijdou na své. Mohou si užít alespoň trochu zimy, kterou tak milují. Tom (11), Berta (15) i její máma Bora (32) se pořádně rozvášnili. Chladné dny tráví v bazénu, kde je jejich společníkem barel. „Tom je nejhravější. Jak se sudu zmocní, musí ostatní počkat, dokud se hry nenabaží,“ říká vrchní chovatelka ledních medvědů Denisa Zběhlíková. Do hry ale nakonec přece jen obvykle zapojí Bertu. Nejstarší Bora čeká v klidu stranou, dokud se mladí nevydovádějí. Chlad medvědům ani v nejmenším nevadí. Příroda je totiž náležitě vybavila. Jejich chlupjsou duté a vyplněné vzduchem, takže dobře izolují.

Hasiči v pohotovosti

Zatímco lední medvědi jsou ve svém živlu, většině Česka přináší zimní počasí spíše problémy. V horách napadlo až 30 centimetrů nového sněhu, nejvyšší závěje aktuálně leží na Lysé hoře, a to až 186 cenťáků. Chumelenice a vítr odřízly včera přístup do krušnohorského Božího Daru a způsobily výpadky dodávek elektřiny v tisících domácností. Hasiči zasahovali u řady nehod. Těžký sníh lámal stromy a větve, hlavně v Libereckém kraji a na Vysočině.

Na horách sníh, v nížinách déšť

Sněžit by mělo ještě dnes a zítra, vločky se objeví i v místech, kde dosud jen pršelo. Tlaková níže Benjamin k nám přináší ochlazení. Už o víkendu se podle meteorologů ale oteplí a bude spíše pršet. Dobrá zpráva pro lyžaře je, že na horách by měl padat sníh s deštěm a později jen chumelit.

Jak bude?

Dnes: oblačno, občasné sněžení, den –2 až +2 °C, na horách –6 °C.
Zítra: polojasno, ojediněle sněžení, noc –6 až –2 °C, den –4 až 0 °C.
Sobota: zataženo, místy sníh s deštěm, noc –3 až 1 °C, den 0 až 4 °C.
Neděle: zataženo, občasný déšť, noc 0 až 4 °C, den 2 až 6 °C.

Víte, že...

...bílé chlupy ledních medvědů usměrní sluneční paprsky k jejich černé kůži, která teplo pohltí, a tak se pěkně zahřejí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.