Prodloužená technická kontrola motocyklů: ZMATEK! Na zákon úřady kašlou?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prodloužená technická kontrola motocyklů: ZMATEK! Na zákon úřady kašlou?!

Na stanici technické kontroly v Brandýse nad Labem pošlou motorkáře na úřad, ten je vrací zpět. Podobně jako v Kolíně, Benešově, Havířově...
Na stanici technické kontroly v Brandýse nad Labem pošlou motorkáře na úřad, ten je vrací zpět. Podobně jako v Kolíně, Benešově, Havířově... (Foto Aha! – Jakub Poláček)

S motorkou na technickou kontrolu budete jezdit jednou za čtyři roky, namísto dvou. Jestli vám končí po 1. říjnu 2018, můžete si ji nechat na úřadu zdarma prodloužit. To vzkázalo majitelům ministerstvo dopravy. Jenže motorkáři často tvrdě narazí!

Na registrech vozidel si majitelé motorek musí připadat jako v Kocourkově. Nový zákon si každý úřad vyložil po svém. A tak to, co někde jde, to u sousedů neplatí.
S prodloužením technické má problém i Ladislav Barcal (65) z Nové Vsi u Kostelce nad Labem. „Byl jsem na stanici technické kontroly (STK) a tam mě poslali na úřad, že to tam prý dělají zdarma. Jenže na úřadě se mi vysmáli a poslali mě znovu na STK, kde si mám za šest stovek nechat udělat novou kontrolu,“ zlobí se motorkář.

Raději zaplatí

„Dělali jsme to čtrnáct dní, ale pak přišel papír z kraje. Zkuste třeba Prahu, tam to prý dělají,“ řekla úřednice ve Staré Boleslavi. Zmiňovaným papírem bylo stanovisko krajského úřadu. „Šlo pouze o doporučení. Tak, jak je to stanoveno ministerstvem dopravy, tak chybí jasný výklad, jak by měly obce postupovat. Někde se tím řídí, někde ne,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.
Řada motorkářů si tak raději nechá udělat novou technickou kontrolu, aby se s úředníky nemuseli dohadovat.

Ministerstvo dopravy: O problémech víme...

Ministerstvo o problémech na některých úřadech ví. „Obrátili jsme se na tyto úřady ještě jednou dopisem, ve kterém jsme ještě zevrubněji rozebrali situaci a především právní důvody, proč je nové vylepení nálepky nutné provést. Tento dopis byl také odeslán na vědomí krajským úřadům,“ říká mluvčí ministerstva Lenka Rezková. I přesto jsou stále problémy...

Víte, že...

...od 1. října 2018 se frekvence návštěv STK u motocyklů snižuje? Majitelé musí na kontrolu po šesti letech od nákupu nového stroje a pak ve čtyřletých intervalech. Dosud to bylo po dvou. Provozovatel má podle ministerstva možnost požádat na obecním úřadu obce s rozšířenou působností o vylepení kontrolní nálepky a provedení zápisu do techničáku. Vše zdarma.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.