Herec Zdeněk Srstka (83): MIZÍ PŘED OČIMA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herec Zdeněk Srstka (83): MIZÍ PŘED OČIMA

Zdeněk Srstka se ztrácí před očima.
Zdeněk Srstka se ztrácí před očima. (David Kundrát, archiv)

Každý ho zná jako pořízka s obrovským srdcem. Tentokrát byl ale herec, kaskadér a olympionik Zdeněk Srstka (83) k nepoznání.

Na pohřeb sportovního kolegy a celoživotního kamaráda Karla Engela totiž Srstka dorazil značně pohublý a kromě dvou berlí ho musela podpírat manželka Alenka (67) a syn Jiří (60). „Už jsem nemožnej...“ krčí rameny známý ochránce zvířat.

Ten celý život míval při výšce 170 cm vždy přes metrák. Vždyť také v roce 1960 startoval na Hrách v Římě jako vzpěrač! Jenže zvedání břemen a náročná kaskadeřina se časem podepsaly na Srstkových kloubech. Teď přiznává, že se sotva došourá od postele ke stolu. A ze slavné široké tváře s nezapomenutelným úsměvem zbyly jen oči. „Už mi to moc nebere,“ smutní Zdeněk.

Pečoval o Danu, ale...Na pohřeb ji nepustili!
Plánovala se s ním rozloučit osobně, ale zdraví bylo proti. Legendární Dana Zátopková (96) tak alespoň za svého velkého přítele a opatrovatele Karla Engela (†78) zapálila na pokoji svíčku.
Paní Daně se totiž zhoršily problémy s infekcí v noze, kvůli čemuž byla náhle hospitalizována ve Střešovické nemocnici. „Ale už ji přeřadili z infekčního oddělení na kožní, takže by to snad mělo být lepší,“ vyjádřil prosbu šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
Engel, jenž se proslavil jako kaskadér a účastník olympiády v Mnichově, Zátopkové přes 20 let vypomáhal a dokonce jí nosil domů nákupy. „On byl její kamarád, to se nedá vyměnit...“ dodal Kejval.

Karel Engel (†78)
Narozen: 28. května 1940 v Praze
Zemřel: 30. prosince 2018 v Praze
◆ zápasník a filmový kaskadér
◆ 7x mistr ČR
◆ 9. místo na LOH v Mnichově 1972

Bugár: Byl to živel
Dana Zátopková sice na pohřbu chyběla, i tak se ale do Strašnic sjely desítky osobností které na Engela zavzpomínaly. „Fajn chlap, vždy vše říkal narovinu, žádný vytáčky,“ prozradila Aha! třeba bývalá běžkyně Jarmila Kratochvílová (67). „On byl živel. Uměl zařvat a poslat lidi tam…“ povídal bývalý diskař Imrich Bugár (63). „Neobtěžoval se s příkrasy. Pokud jste něco dělali špatně, řekl vám to surově. Tvrďák. Ale platilo to i obráceně,“ sdělil předseda ČOV Jiří Kejval (51).

Zdeněk Srstka slavil 80: Udělal jsem spoustu chyb! A na co jsem pyšný...?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.