Malajsijská vláda potvrdila: Trosky z Madagaskaru patří letu MH370 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Malajsijská vláda potvrdila: Trosky z Madagaskaru patří letu MH370

Části trupu letadla.
Části trupu letadla. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Nejzáhadnější letecké neštěstí posledních let možná bude nakonec, alespoň částečně, rozluštěno. Malajsijské úřady potvrdily, že trosky, které se našly na Madagaskaru, skutečně patřily tragickému letu MH370.

Pátrání po troskách Boeingu 777 malajsijských aerolinií už bylo oficiálně ukončeno, ale naděje na rozluštění jeho zmizení se zjevila vloni v listopadu, když na pláži Sandravinany, na jižní části ostrova Madagaskar, byly nalezeny trosky, jež mohly pocházet z rozbitého letadla. A až nyní, po důkladné analýze, malajsijské úřady potvrdily, že pět úlomků opravdu náleželo ztracenému boeingu. Klíčovou roli při ověřování hrálo podlahové prkno, na kterém se podařilo plně restaurovat výrobní číslo BAC27WPPS61. Již dříve (léto 2015) vyplavilo moře na nedaleký ostrov Réunion tzv. flaperon (klapky a křidélka z křídla), další kusy byly následně nalezeny také u břehů Tanzanie či Mosambiku.

Záhadné zmizení záhy po startu
Letoun společnosti Malaysia Airlines zmizel 8. března 2014 a ani při největším a nejdražším pátrání historie nebyl nalezen. Boeing 777 měl z Kuala Lumpuru letět do Pekingu, ovšem po hodině letu dispečerům zmizel z radarů, a jak ukázalo pozdější vyšetřování, otočil to přes Thajsko do Indického oceánu. A někde tam se ztratil i s 239 cestujícími na palubě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.