Barokní stavba nad Letohradem: Skrytý příběh mučedníka v tajemné kapli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Barokní stavba nad Letohradem: Skrytý příběh mučedníka v tajemné kapli!

Nejde o úplnou kopii. Zatímco kostel na Zelené Hoře (nahoře) je postaven ve stylu gotického baroka, Letohrad je čistě barokní.
Nejde o úplnou kopii. Zatímco kostel na Zelené Hoře (nahoře) je postaven ve stylu gotického baroka, Letohrad je čistě barokní. (Foto Aha! – Martin Pekárek, David Malík, ara)

Té čisté krásy si musí všimnout snad každý, kdo projíždí kolem. Smetanově bílá fasáda, černé baculaté věžičky a pravidelný půdorys na první pohled trochu připomínají svatební dort. Nebo také noblesní korunku. Zdi překrásné kaple, která se tyčí na návrší Kopeček v Letohradě na Pardubicku, toho však ukrývají mnohem víc. Vypráví příběh o víře, naději, lásce a statečnosti. Vypráví příběh svatého Jana Nepomuckého, jednoho z patronů české země.

Kopeček nad městečkem Letohrad (dříve zvaným Kyšperk) přitahoval věřící odpradávna. Už na začátku 17. století tu bylo postaveno 9 misionářských křížů, k nimž proudila četná procesí křesťanů. O tom, že si poutní návrší zaslouží honosnější stavbu, pak rozhodl v roce 1734 nový majitel kyšperského panství Jan Václav Brenda. Barokní kapli nechal zasvětit svatému Janu Nepomuckému, jenž byl jeho vzorem. A že vám svým půdorysem stavba připomíná kostel na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou? Není se čemu divit. Kapli totiž navrhl Donát Theodor Morazzi, který se podílel právě i na stavbě žďáreckého kostela. Nápad tak s největší pravděpodobností »obšlehl« od svého slavnějšího kolegy Jana Blažeje Santiniho.

Stavba vstává z popela

Kapli svatého Jana Nepomuckého v průběhu 18. a 19. století navštěvovalo mnoho poutníků. Poté ale objekt začal chátrat. Mezi dvěma světovými válkami místní obyvatelé prováděli jen drobné opravy, aby se stavba nezřítila. A ani s nástupem komunismu po roce 1948 se situace výrazněji nezlepšila. Kaplička byla v katastrofálním stavu až do 90. let, kdy se letohradským farářem stal Václav Vacek (72).

„Když jsem sem poprvé přišel, byl to hrozný pohled,“ vzpomíná pan Vacek. „Odtokové kanály byly ucpané, takže voda vymlela nádvoří. To se propadlo a zbortila se i stěna sklepů.“ Farář se od té doby sháněl finanční prostředky, aby barokní skvost zachránil. Podařilo se mu to teprve před deseti lety. Od té doby se tu »utopilo« už přes 18 milionů korun.

Díky příspěvku od krajského úřadu a ministerstva kultury je však dnes letohradská kaple téměř kompletně zrekonstruovaná. K finálnímu dokončení by mělo dojít nejpozději napřesrok. Město tu už teď pravidelně pořádá kulturní akce, v plánu toho je ale ještě mnohem víc. „Uděláme z toho památník barokní pouti,“ vysvětluje nadšeně Václav Vacek. „Dole, v místě, kde jsou sklepy, bude muzeum a restaurace. A nahoru ke kapli povede točité schodiště.“

Svatý Jan Nepomucký

Jan Nepomucký se narodil někdy kolem roku 1340. Působil jako písař a veřejný notář, v roce 1389 byl jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa. Během svého života prý zázračně vyléčil hned několik těžce nemocných. Do sporů s králem Václavem IV. se dostal na konci 90. let 14. století. Král tehdy chtěl omezit vliv arcibiskupa Jana z Jenštejna, a když zemřel opat kladrubského kláštera, snažil se na jeho místo dosadit loajálního člověka. Mniši ale nakonec vybrali jiného kandidáta a Jan Nepomucký jejich volbu potvrdil dřív, než do celé situace mohl sám král zasáhnout. Byl proto zajat a dlouhé hodiny mučen ve sklepení pražské staroměstské rychty. Na Nepomuckém si Václav IV. doslova zchladil žáhu. Legenda totiž praví, že se Janovi před smrtí svěřila králova manželka Žofie s jakýmsi tajemstvím. On jej ale ani na mučidlech neprozradil. Jan Nepomucký nakonec během trýznění zemřel. Dle nejnovějších výzkumů mu prý král propálil bok až do dutiny břišní. Mrtvé tělo pak královi pohůnkové vhodili z Karlova mostu do Vltavy. V roce 1729 byl Nepomucký prohlášen za svatého.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.